Bitka za Palmiru:15 vazdušnih udara

Izvor: B92, 25.Maj.2015, 13:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bitka za Palmiru:15 vazdušnih udara

Avioni sirijskog režima izveli su danas najmanje 15 vazdušnih napada u i oko grada Palmire, koji je u četvrtak pao u ruke snaga Islamske države (ID).

Ovo su dosad najintenzivniji napadi snaga predsednika Asada na Palmiru, a u njima je poginulo i najmanje četvoro civila, dok su desetine povređene, ističe direktor Opservatorije za ljudska prava (OHR) Rami Abdel Rahman, a prenosi AFP.

Veruje se da je među pripadnicima ID bilo žrtava kada je pogođen jedan >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << objekat vojne bezbednosti.

Napadi su bili usmereni na nekoliko delova grada, od kojih su neki veoma blizu arheoloških ostataka iz grčko-rimskog perioda, koji su na listi svetske baštine UNESCO-a.

Predstavnik sirijske vojske je potvrdio ove napade, dodajući da su na njihovom udaru i nalazišta prirodnog gasa u Al-Hailu, kao i svi putevi koji vode u Palmiru.

Prema jučerašnjem saopštenju OHR, otkad je osvojila Palmiru, ID je izvršila ekzekuciju nad 217 osoba, medu kojima je bilo 67 civila, uključujući i 14 dece. Neka od pogubljenja su izvršena odsecanjem glave.

Rami Abdel Rahman takođe saopštava da je ID u Palmiri uhapsila oko 600 ljudi.

Sirijskih državni mediji su objavili kako su pripadnici ID u Palmiri pobili najmanje 400 civila, većinom žena, dece i staraca.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.