Izvor: Radio Slobodna Evropa, 09.Okt.2015, 17:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Berlin i Madrid pozivaju Rusiju i SAD na saradnju u Siriji

Šefovi diplomatija Nemačke i Španije Frank-Valter Štajnmajer i Hoze Manuel Garsia-Margaljo, pozvali su danas SAD i Rusiju na dijalog i saradnju u pronalasku političkog rešenja građanskog rata u Siriji.

"Sada je prioritet da SAD i Rusija približe svoje stavove. Sve dok su te dve svetske sile u konfliktu, neće biti mirovnog političkog procesa u Siriji", rekao je Štajnmajer koji se nalazi u poseti Španiji.

Nemački ministar je rekao da je kao osnov za pregovore >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Slobodna Evropa << potrebno poštovanje teritorijalnog integriteta Sirije koja treba da postane sekularna država kako bi se poštovale sve verske i etničke manjine, a neophodno je i formiranje prelazne vlade "dok još postoje institucije" u toj zemlji.

"I pored trenutne ruske vojne intervencije u Siriji, čini mi se da SAD i Rusija imaju zajedničke interese i ohrabrujem obe zemlje na dijalog i saradnju", dodao je nemački ministar.

Garsia-Margaljo je insistirao na "neophodnosti saradnje" svih strana umešanih u sukob u Siriji.

"Neophodno je da svi sarađuju, Saudijska Arabija i Turska s jedne strane, Iran s druge strane, ali i SAD i Rusija kako bi se bolje borile protiv neprijatelja", ocenio je španski ministar.

Rusija je 30. septembra započela vojnu operaciju u Siriji gde gađa položaje Islamske države koja je zauzela velike delove teritorije te zemlje.

Rusija i SAD koje predvode međunarodnu koaliciju protiv džihadista u Siriji, ne slažu se po pitanju sirijskog predsednika Bašara el Asada, koga podržava Moskva, a Vašington smatra da treba da ode s vlasti.

"Problem je šta raditi s Asadom koji je na vlasti od 2000. godine. Nemačka i Španija se slažu da on ne može da bude deo trajnog rešenja sirijske krize, s obzirom na zločine koje je počinio", rekao je španski ministar.

Više od 240.000 ljudi poginulo je 2011. godine kad je počeo građanski rat u Siriji, odakle je pobeglo nekoliko miliona ljudi.

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...






Povezane vesti

"SAD i Rusija da sarađuju po pitanju Sirije"

Izvor: Vesti-online.com, 09.Okt.2015

Nemačka i Španija pozvale su Vašington i Moskvu da rade zajedno na pronalaženju političkog rešenja za rat u Siriji, nakon što su ruski vazdušni napadi u toj zemlji pojačali napetost, javio je AFP...- Trenutni prioritet je da se usaglase SAD i Rusija - rekao je ministar spoljnih poslova Nemačke...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Slobodna Evropa. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Slobodna Evropa. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.