Ban Ki Mun pozvao na prekid vatre u Alepu

Izvor: Blic, 02.Maj.2016, 22:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ban Ki Mun pozvao na prekid vatre u Alepu

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun izrazio je večeras nadu da će prekid vatre uveden tokom vikenda u provinciji Latakije i u okolini Damaska biti što pre proširen i na proviciju Alep gde su poslednjih nedelja žestoke borbe vodili sirijske snage i pobunjenici.

Ban je pozvao SAD i Rusiju da "udvostruče napore u ponovnom upostavljanju prekida vatre", uvedenog 27. februara.

Generalni sekretar UN izrazio je duboku zabrinutost zbog "ozbiljne eskalacije sukoba u Alepu i >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << nepodnošljive patnje civila".

Američki državni sekretar Džon Keri rekao je u sedištu UN u Ženevi da su u toku razgovori o ponovnom upostavljanju prekida vatre u Siriji, posebno u provinciji Alep koja je postala glavno poprište gradjanskog rata u toj zemlji.

Specijalni izaslanik UN za Siriju Stafan de Mistura koji je danas razgovarao s Kerijom u Ženevi, sutra putuje u Moskve na razgovore s ruskim ministrom inostranih poslova Sergejem Lavrovom.

Više od 250 osoba, među kojima nekoliko desetina dece, stradalo je u sukobima u Alepu od 22. aprila.

U Siriji je tokom petogodišnjeg rata stradalo više od 270.000 ljudi, a nekoliko miliona je raseljeno.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

"Nadam se da će se prekid vatre proširiti i do Alepa"

Izvor: B92, 02.Maj.2016

UN -- Generalni sekretar UN Ban Ki Mun kaže da se nada da će prekid vatre uveden tokom vikenda u Latakiji i u okolini Damaska biti što pre proširen i na Alep...Ban je pozvao SAD i Rusiju da "udvostruče napore u ponovnom upostavljanju prekida vatre", uvedenog 27. februara...Generalni sekretar UN...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.