Asadu je došao kraj, treba ga ukloniti silom

Izvor: B92, 13.Feb.2016, 22:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Asadu je došao kraj, treba ga ukloniti silom"

Minhen -- Ako mirovni procesi o Siriji propadnu, Bašar al-Asad bi trebalo da bude “uklonjen silom”, rekao je ministar spoljnih poslova Saudijske Arabije Adel al-Huber.

“Verujem da je Asad slab i da mu je došao kraj”, rekao je on za CNN.

Kako je on naveo, Saudijska Arabija je spremna da pošalje kopnene trupe u Siriju, ali samo kao deo koalcije sa SAD.

“Nema sumnje, Asad će otići. Ili >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << će otići političkim procesom ili silom. Mi ćemo uraditi sve što možemo da taj politički progres uspe. Ali ako ne uspe, to će biti zbog sirijskog režima i njegovih saveznika. A onda jedna stvar postaje jasna, da ne postoji drugi način nego Asada ukloniti silom”, naglasio je ovaj ministar.

Huber je pregovore u Minhenu nazvao veoma važnim.

On je naveo da saudijske trupe neće ići same u Siriju.

“Mogu da kažem da postoji ozbiljna diskusija o slanju kopnenih trupa u Siriju zato što mora da postoji mogućnost zauzimanja kopnene teritorije, ono što se ne može uraditi iz vazduha. Kažemo da ćemo sarađivati sa SAD, a koalicija treba da odluči da li da pošaljemo trupe”, rekao je Huber.

Upitan da li SAD čine dovoljno da se spreče sukobi u Siriji, Huber je naveo da “igraju određenu ulogu”, a da je na Americi da odluči da li je to dovoljno.

“Iz moje perspektive nijedna država, uključujući i Saudijsku Arabiju, ne može da igra dovoljno veliku ulogu”, rekao je on.

Huber je prokomentarisao i to da li bi slanje trupa u Siriju moglo da pogorša odnose Saudijske Arabije i Irana.

“Uvek smo govorili da želimo dobre odnose sa Iranom. Verujemo da dve zemlje mogu da budu dva važna igrača koja bi donela mir u region”, ocenio je Huber.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

"Asadu je došao kraj, treba ga ukloniti silom"

Izvor: Vesti-online.com, 13.Feb.2016

"Ako mirovni procesi o Siriji propadnu, Bašar al Asad bi trebalo da bude "uklonjen silom", rekao je ministar spoljnih poslova Saudijske Arabije Adel al Džubeir...- Verujem da je Asad slab i da mu je došao kraj - rekao je al Džubeir za Si-En-En...Kako je  naveo, Saudijska Arabija je spremna da pošalje...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.