Asad: Vođa Islamske države nije uhapšen

Izvor: Blic, 20.Apr.2017, 23:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Asad: Vođa Islamske države nije uhapšen

Predsednik Sirije Bašar el Asad demantovao je danas da je uhapšen vođa takozvane Islamske države Abu Bakr al Bagdadi, što su pojedini mediji preneli.

- Ne, to nije istina… U svakom slučaju, tamošnja granica se nalazi pod kontrolom Islamske države. Ona nije niti sirijska, niti ruska, nije zapadna ili američka —nije ničija. Samo Islamska država kontroliše tu granicu i zato je za Bagdadija bezbedno da bude tamo - rekao je Asad u intervjuu za Sputnjik.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<
Prethodno se u medijima pojavila informacija da je Bagdadi navodno uhapšen u Siriji, nedaleko od granice sa Irakom.

Osvrnuo se i na navodni hemijski napad u Han Šeihunu navodeći da je Sirija poslala pismo UN sa molbom da se pošalje delegacija radi sprovodenja istrage o navodnom napadu, ali da za sada nije dobila odgovor.

On tvrdi da SAD i druge zapadne zemlje blokiraju svaki pokušaj istrage incidenta i poručuje da će se stručnjaci koji dođu u Han Šeihun uveriti da su sve tvrdnje o navodnom hemijskom napadu lažne.

- Upravo zato oni nikog ne šalju. Jedini kontakti koji su sada u toku su kontakti izmedu Rusije i, moguće, još nekoliko zemalja, kako bi se organizovao dolazak delegacije eksperata. Do ovog trenutka nema nikakvih pozitivnih vesti da li će doći ili ne - rekao je sirijski predsednik.

Ranije je obaveštajna služba iračkog Ministarstva odbrane saopštila da je vođa Islamske države Abu Bakr al Bagdadi i dalje živ i da se nalazi u Siriji, dok irački sajt povezan sa šiitskim milicijama tvrdi da je Al Bagdadi uhvaćen na severu Sirije u operaciji koju su organizovali ruski obaveštajci, nakon što je vođa Islamske države 2. aprila pobegao iz iračkog grada Mosula.

Ranije ovog meseca premijer Iraka Hajder al Abadi je izjavio da je Al Bagdadi odavno pobegao iz Mosula, da bi u međuvremenu jedan od komandata iračkih snaga koje se bore protov islamista izneo tvrdnju da se Al Bagdadi verovatno krije na području Al Džazire, u blizini sirijske granice.

Ovo nije prva informacija o hapšenju vođe Al Kaide, kojeg su mediji u više navrata proglašavali i mrtvim.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Asad: Siriji će možda biti potrebna „kopnena pomoć” ruske vojske

Izvor: RuskaRec.ru, 21.Apr.2017, 16:54

Predsednik Sirije Bašar Asad je izjavio da su dejstva ruske vojne avijacije efikasna i dovoljna, ali nije isključio mogućnost da će, u slučaju da dođe do značajnog povećanja broja terorista, Damasku biti potrebna ruska vojna pomoć i „na kopnu”.. „Možda, u budućnosti, ako naši neprijatelji...

Nastavak na RuskaRec.ru...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.