Arheolozi: Sirijsko nasleđe i dalje u opasnosti

Izvor: VOA, 23.Apr.2016, 19:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Arheolozi: Sirijsko nasleđe i dalje u opasnosti

Čak i oni stručnjaci koji se ne slažu o koristi ruske vojne intervencije i saradnje sa sirijskim režimom, saglasni su da još veću pretnju sirijskom kulturnom nasleđu predstavljju krađe i prodfaja neprocenjivih predmeta na crnim tržištima...

Isterivanje džihadista Islamske države sa istorijskih mesta u Siriji podsetilo je na celokupnu štetu koju su teroristi naneli neprocenjivoj istoriji te zemlje. I dok neki iz arheološke zajednice vide nedavne sirijske i ruske >> Pročitaj celu vest na sajtu VOA << vojne operacije za preuzimanje tih gradova kao pozitivan znak, drugi upozoravaju da je mnogo toga i dalje u opasnosti.

On je jedan od vodećih svetskih sturčnjaka kada je reč o drevnoj Mesopotamiji, a često je putovao u Siriju. Međutim, sve što je profesor na Univerzitetu grada Čikaga Mekgvajer Gibson mogao da radi tokom upada džihadista Islamske države u istorijski grad Palmiru i uništavanja tog i drugih gradova – bilo je da bespomoćno posmatra sa daljine.

“Ovo je najgore što se ikada dogodilo. Potpuno je van kontrole”.

Gibson je doživeo delimično olakšanje kada je Islamska države isterana iz Palmire. On veruje će sa povratkom aktuelne vlasti, ono što je ostalo od drevnog grada, ponovo biti bezbedno.

“Nadam se da će vlada preuzimati sve više kontrole. I hvala Bogu na Rusima”.

Gibson veruje da je ruska vojna intervencija i saradnja sa sirijskim režimom bila poslednja nada za zaustavljanje uništenja sirijske nezamenjive kulturne baštine.

Profesor Univerziteta Šoni Stejt Amr Al Azm ima drugačiji stav.

“Ta euforija ‘sve samo da isteramo ISIS’ je prema mom mišljenju, nepromišljena i naivna”.

Al Azm je pripadnik sirijske opozicije, a nekada je bio zaposlen u Sekretarijatu za antikvitete Sirije. On ističe da su neselektivni vazdušni napadi Rusije, a i sirijskog režima, isto toliko opasni kao i namerno uništavanje koje su izveli džihadisti Islamske države.

“Rusi i režim nemaju obzira. Oni će bombardovati šta god im se nađe na putu”.

Al Azm svakodnevno dobija izveštaje i slike uništavanja Sirije od mreže ljudi koji su na terenu. Iako se ne slaže o tome kakvu ulogu Rusija i sirijske snage imaju, on se slaže sa Gibsonom da postoji veća pretnja sirijskom nasleđu.

“Krađe su daleko destruktivnije, to je nanelo više štete sirijskom kulturnom nasleđu, a o tome se ne priča”.

Najveći deo trgovine istorijskim predmetima iz Sirije je nezakonit, ali haos nastao usled rata i međunarodna potražnja doveli su do stvaranja “crnog tržišta“ na kojem se prodaju ti predmeti.

“To je organizovano razbojništvo, ali za to postoji tržište”, kaže Gibson, dok  Al Azm smatra da postoji samo jedno rešenje, kako bi se sprečile krađe i uništavanje.

“Ono što mora da se desi je da prestane rat. To će sačuvati sirijsku kulturnu baštinu”.

Cilj koji i dalje izmiče, dok sirijski građanski rat ulazi u šestu godinu.

Nastavak na VOA...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.