Amnesti upozorava: Sve snage u Siriji moraju štititi civile

Izvor: VOA, 24.Avg.2017, 10:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Amnesti upozorava: Sve snage u Siriji moraju štititi civile

Grupa za zaštitu ljudskih prava, Amnesti internešnl, saopštila je da su hiljade civila uhvaćene u zamku u Raki, gradu na severu Sirije, u onome što nazivaju "smrtonosnim lavirintom" na liniji vatre sa obe strane - koalicionih snaga sa jedne i boraca Islamske države sa druge strane. Amnesti je izdao izveštaj u četvrtak u kome se kaže da je na stotine civila ubijeno ili ranjeno od juna, kada je započela ofanziva za zauzimanje tog uporišta ID-a. Ujedinjene nacije saopštile su da u Raki može biti oko 50.000 raseljenih ljudi, od kojih su mnogi borave u centru grada ili drugim oblastima koje kontroliše ID, gde bi borci Islamske države momogli da ih koriste kao ljudski štit. Amnesti kaže da je jedna stanovnica opisala kako desetine granata pada u stambeni deo Daraija 10. juna ubijajući najmanje tuce ljudi, među kojima je bilo i dece i staraca. "Granate su pogađale jednu kuću za drugom", citira Amnesti svedokinju. "Bilo je neopisivo. Izgeldalo je kao kraj sveta - buka, ljudi vrište...". Beg preko vode Amnesti beleži da koalicione snage predstavljaju opasnost po civile koji u čamcima prelaze reku Eufrat, jednu od jedinih održivih puteva za civile koji pokušavaju da pobegnu iz Rake. Američki koalicioni komandant, Stefan Taunsend, rekao je za Njujork tajms u julu da njegove snage "pucaju na svaki brod koji pronađu". Pored opasnosti koju predstavljaju koalicione snage, borci Islamske države koriste taktiku zadržavanja civila u Raki, kako bi im služili kao ljudski štit. Amnesti kaže da borci ID-a koriste nagazne mine i eksplozivne zamke na tačkama izlaska iz grada, kao i ispostavama po gradu, kako bi ograničili kretanje. Stanovnici kažu da imaju malo hrane, ako je uopšte imaju, kao i električne energije ili medicinske zaštite. Takođe imaju malo snage protiv militanata koji kontrolišu grad. Problemi na jugu Amnesti takođe izveptava da su seljani južno od reke Eufrat pokušavali da  prežive napade sirijskih snaga, koje podržava Rusija. 18 civila je prema izveštajima ubijeno u toj oblasti u julu, u onome što Amnesti naziva "neselektivnim vrazdušnim udarima", što bi mogao da bude rezultat upotrebe kasetnih bombi, koje su međunarodno zabranjene. Amnesti kaže da uprkos zverstvima koja je počinila Islamska država, sve strane u sirijskom konfliktu imaju odgovornost da poštuju međunarodne pravne standarde ratovanja i zaštite civila. "Oni zatočeni u Raki se suočavanju sa užasnom brutalnošću u rukama Islamske države - oko toga nema sumnje", rekla je Donatela Rovera, viša savetnica Amnestija za odgovore u krizama, koja je vodila istragu iz koje je proizašao izveštaj. "Ali, kršenja koja čini ID ne smanjuju međunarodne pravne obaveze drgih strana da štite civile. Pod time se podrazumeva odabir legalnih ciljeva, izbegavanje neselektivnih ili neadekvatnih udara i preduzimanje svih raspoloživih mera kako bi se minimalizovali povređivanje civila", rekla je Rovera.

Nastavak na VOA...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

UN pozvale na humanitarnu pauzu u Raqqi 

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 24.Avg.2017

Ujedinjene nacije pozvale su danas na humanitarnu pauzu koja bi omogućila da oko 20.000 blokiranih civila napuste sirijski grad Raqqu i zatražile su od koalicije pod američkim vodstvom da prekine zračne udare koji su izazvali brojne civilne žrtve. Amnesty International saopštio je danas da...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.