Izvor: Blic, 27.Sep.2016, 17:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ASADOVA VOJSKA ZAUZELA CENTAR ALEPA Sirijska vojska i pobunjenici vode ŽESTOKU borbu u istorijskom jezgru grada

Sirijske vladine snage zauzele su danas centar Alepa koji je bio pod kontrolom pobunjenika, nakon žestokih vazdušnih napada poslednjih nedelju dana.

Državna televizija je javila da je vojska zauzela Farfru, u blizini čuvene tvrđave u Alepu, a da su u toku okršaji u blizini istorijskog jezgra grada.

Borbe za najveći sirijski grad i bivši trgovinski centar vode se od kada su pobunjenici zauzeli nekoliko četvrti na istoku grada 2012. godine.

Te četvrti >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << su sada pod opsadom i tokom protekle nedelje pretrpele su najteže vazdušne udare od početka rata, u kojima je poginulo više od 200 ljudi i sravnjeno sa zemljom više zgrada, prenosi AP.

Međutim borba za Alepo je još neizvesna. Vladine snage su tokom vikenda zauzele područje Handarata, ali su ga nekoliko sati kasnije izgubile.

U istorijskom kvartu Alepa, jednom od najstarijih gradova na svetu, nalazi se dzamija Umajad, koja je pod zaštitom Uneska. Njen minaret iz 11. veka je srušen tokom borbi u aprilu 2013. godine.

Pročitajte još:

I Sirijska opservatorija za ljudska prava, organizacija sa sedistem u Londonu koja se oslanja na informacije aktivista sa terena u Siriji, potvrdila je da vladine snage napreduju u istorijskoj četvrti.

Opservatorija tvrdi da je u vazdušnim udarima u istočnom delu Alepa poginulo 11 ljudi, a da su pobunjenici gađali obližnja sela Nubal i Zahra, koji su pod kontrolom vladinih snaga, i ubili jednu bebu.

.

Do najnovije eksalacije došlo je nakon propasti jednonedeljnog primirja, postignutog uz posredstvo SAD i Rusije, pri čemu se dbve strane međusobno optužuju za kršenje sporazuma.

Jedan siriski vojni funkcioner u Damasku rekao je da će se operacije u Alepu nastaviti "sve dok se teroristi u istočnim delovima grada ne budu zbrisani".
Pogledaj vesti o: Sirija

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Pao" centar Alepa - žestoke borbe, potrebna evakucija

Izvor: B92, 27.Sep.2016

Beograd -- Sirijske vladine snage zauzele su centar Alepa, koji je bio pod kontrolom pobunjenika, nakon žestokih vazdušnih napada poslednjih nedelju dana...Državna televizija je javila da je vojska zauzela Farfru, u blizini čuvene tvrđave u Alepu, a da se vode okršaji u blizini istorijskog jezgra...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.