A TO BI TI ERDOGANE?! Ovo su planovi turskog sultana Redžepa za severnu Siriju

Izvor: SrbijaDanas.com, 21.Feb.2017, 21:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

A TO BI TI ERDOGANE?! Ovo su planovi turskog sultana Redžepa za severnu Siriju

Turski predsednik obnavlja Otomansko carstvo

Nedavno su se pojavili izveštaji u vezi turskog plana za sever Sirije nakon nedavnog Erdoganovog putovanja po zalivskim zemljama. Prema Al-Monitoru, Ankara ima planove da vojno zauzme Manbidž i Raku i uspostavi "zaštićenu zonu" kojom bi upravljala "Nova nacionalna armija". Takva vojska će biti stvorena kroz spajanje pobunjeničkih grupa i ona će raditi pod >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << nadzorom turskih oružanih snaga.

Foto: SD/ilustracija

Turska je već uspostavila nove policijske snage u "oslobođenim područjima". Slike snimljene u sedištu pokazuju pobunjeničku zastavu zajedno sa turskom kao i jedan portret sultana Erdogana. Video novih snaga bezbednosti koji se pojavio prikazuje turske formacije i lidere kako uzvikuju:  "Živela Turska, Živeo Erdogan!".

Dok se turska vojska bori protiv Islamske države na severu Sirije, pobunjenici su navijali za ovaj potez kao "oslobađajući" od strane "Slobodne sirijske vojske", čak i kada je njihov doprinos u borbi beznačajan jer su se zakucali i stoje pred Al-Babom.

Ankara je već predložila Trampovoj administraciji zajedničku američko-tursku kopnenu invaziju kako bi se zauzela Raka, koja bi rizikovala otvorenu konfrontaciju sa sirijskom vojskom i kurdskim snagama (podržan od strane SAD u ovom trenutku).

Takođe je u planovima turske vlade da nasele severnu Siriju arapskim i turkmenskim civilima. Kasnije mogu uključiti i muslimane Ujgure, čije migracije iz Kine u Siriju su strastveno podržane i ohrabrene od strane MIT, turskog obaveštajnog tela. Ova "Velika Kreacija" bi bila završena izgradnjom "mega-gradova" koji će biti ispunjeni stotinama hiljada izbeglica.

Vraćajući se u istoriju, u Libanu smo našli presedan za takav pristup "zavadi pa kolonizuj". "Južna libanska armija" (ranije poznata kao "Slobodna libanska armija"), jednog izraelskog zvaničnika, koja je kontrolisala jug da bi pokrila izraelsko širenje i pljačkanje prirodnih bogatstava, usred libanskog građanskog rata (1975-1990). Rođena 1976. godine kao otpadnička frakcija libanske vojske, SLA se borio protiv palestinskih milicija i njihovih progresivnih saveznika u libanskom nacionalnom pokretu.

Nakon što je Izrael napao Liban prvi put 1978. godine, SLA je postao zastupnik milicije u službi okupatora, kontrolišući teritoriju poznatu kao "zona bezbednosti" ( "sigurna zona", u našoj savremenoj terminologiji). Ovaj pokret je regrutovao hrišćane, Šije, i Druze kao plaćenike i čuvare koncentracionih logora u koordinaciji sa Izraelom.

Foto: Profimedia

Ovaj potez je viđen u to vreme kao pokušaj da se formira "Veliki Izrael", za koji su se žučno cionisti zalagali, kao što sada Erdogan gura da stvori novo "Otomansko carstvo".

Posle invazije 1982. u nastao je islamski pokret otpora - Hezbolah - koji je postao najveći neprijatelj SLA. Zatim, 17-godišnji dug gerilski rat predvodio je Hezbolah i druge snage otpora (uz podršku Sirije i Irana), što je dovelo do proterivanja i predaje plaćenika SLA, i povlačenje izraelske vojske u maju 2000. To je bio prvi poraz koji je Izrael pretrpeo od ruku arapskih snaga u celoj svojoj istoriji.

Foto: Profimedia

Šta ova priča nam govori da, bez obzira koliko je jaka okupaciona sila, njihovi projekti "zavadi pa vladaj" su osuđeni na propast ako se izgradi jak otpor.

Sirijska vlada neće dozvoliti rasparčavanje svoje zemlje; lokalne snage takođe to neće dozvoliti. S druge strane, pojava veštačke turske "državice" u severnoj Siriji neće zadovoljiti kurdske organizacije - koje takođe pokuzašavaju da stvore svoju državu "Zapadni Kurdistan" kao kontinuum duž tursko-sirijske granice.

Nenormalni projekti Erdogana mogu veoma dobro da proguraju bližu koordinaciju i saradnju između sirijske vlade i kurdskih snaga, u aranžmanu koji bi mogli da pomognu da se ubrza kraj ovog brutalnog rata.

Vesti iz Sirije i Iraka možete pročitati OVDE.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.