Srbija: Koliko očevi učestvuju u podizanju deteta?

Izvor: B92, 19.Jun.2017, 18:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija: Koliko očevi učestvuju u podizanju deteta?

Srbiji su očevi retko uključeni i angažovani tokom trudnoće, porodjaja ili u direktnoj brizi o deci, bebama, izjavila je danas zamenica direktora kancelarije UNICEF-a Severine Leonradi, navodeći da je jedan od najboljih načina da se oblikuje budućnost deteta putem dobrog roditeljstva.

''Samo nešto više od 35 odsto očeva učestvuje u obrazovnim aktivnostima sa nešto starijom decom uzrasta od tri do pet godina, a romski očevi su još manje angažovani oko svoje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dece. Manje od 20 odsto njih je angažovano i uključuje se u igru i aktivnosti učenja sa svojom decom'', rekla je Leonardi na skupu ''Jačanje uloge oca u nezi, odrastanju i vaspitanju deteta''.

Ona, međutim, upozorava, da očevi, baš kao i majke, mogu da daju svojoj deci najbolji početak, start u životu, kada obezbeđuju zdravlje, ishranu, zaštitu.... Navodeći da istraživanje pokazuje da najranije godine života predstavljaju kritičnu, jedinstvenu, priliku da se oblikuje razvoj mozga deca, ona je istakla da su zdravlje dece, njihova sreća, sposobnost da uče pa čak i njihova sposobnost ostvarivanja prihoda opredeljeni iskustvima u ranom detinjstvu. '

'Kada deca imaju pozitivnu interakciju sa roditeljima, a posebno sa očevima oni imaju bolje psihološko zdravlje, poštovanje i dugoročno zadovoljstvo'', rekla je Leonardi.

Ističe i da su očevi, koji su bliski sa svojom decom, srećiji nego očevi koji ne ostvaruju tu vezu. ''U UNICEF-u zajedno sa našim partnerima iz vlade i civilnog sektora želimo da pomognemo da se sruše barijere koje sprečavaju očeve da obezbede svojim bebama i deci okreženje u kome mogu uspešno da napreduju. Radimo na tome da se sve što znamo o roditeljstvu pretoči u politike i investicije koje pomožu porodicama da obezbede najbolji start u životu deci'', rekla je Leonardi.

Sociolog Dragan Stanojević rekao je da je zbog stvaranja novog modela roditeljstvo neophodno da se razmišlja i o novim modelima partnerstva koji moraju da budu demokratičniji i ravnopravniji na svakom nivou. Kako kaže, tamna strana je relativno nisko učestvovanje očeva u svakodnevnoj obavezi oko dece.

''Kada je dete malo, četvrtina očeva uopšte ne učestvuje u bilo kakvim obavezama, a kada učestvuje, najveći broj njih se decom bavi samo aktivnosti koje podrazumevaju igru i zabavu. Veoma mali broj se uključuje da obavlja svakodnevne, rutinske, poslove'', rekao je Stanojević.

Kako kaže, i kada dete odraste taj procenat ne raste značajno. Međutim, kako navodi, to ne znači da su svi ti očevi neodgovorni već praktikuju tradicionalno model očinstva koji podrazumeva materijano obezbeđenje porodice. On ističe i da je, kada se govori o očevima čija deca ne žive sa njima - razvedenim ili nevenčanim, stepen neodgovornosti visok. Kod razvedenih svega trećina očeva redovno plaća alimenaciju, a kada su u pitanju deca nevenčanih roditelja dve trećine očeva uopšte ne plaća alimenta, rekao je Stanojević.

Stanojević ističe da postoji i svetla strana jer istraživanja beleže da postoji konstatno povećanje učešća očeva u svim aktivnostima. Skup su organizovali udruženja ''Gnezdo'' i ''Roditelj'' uz podršku Kabineta ministra za demografiju i populacionu politiku, a povodom 18. juna - Međunarodnog dana očeva.
Pogledaj vesti o: Severina

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.