Mala nevesta: Ja sam Tea, imam 12 godina i udajem se sledećeg meseca

Izvor: Svet, 09.Okt.2014, 15:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mala nevesta: Ja sam Tea, imam 12 godina i udajem se sledećeg meseca

“Ja sam Tea, imam 12 godina i udajem se sledećeg meseca”, objavila je ova devojčica iz Norveške na svom blogu, koji je munjevitom brzinom postao najčitaniji blog u toj zemlji, piše britanski Independent.
Najava udaje ovog deteta za 37-godišnjeg muškarca izazvala je burne reakcije javnosti, a mnogi čitaoci prijavili su slučaj centrima za socijalni rad i policiji da bi sprečili venčanja 12-godišnje devojčice i 25 godina starijeg muškarca.
Slučaj je kulminirao kada >> Pročitaj celu vest na sajtu Svet << se ispostavilo da se radi o kampanji: aktivisti su na ovaj šokantan način skrenuli pažnju domaće i svetske javnosti, ali i odgovornih institucija, na problem prisilne udaje devojčica, koja je u nekim kulturama i dalje svakodnevna praksa.
“Verujemo da je provokacija moćan alat da se prikaže stvarnost. A stvarnost je, zapravo, provokativna. Nadamo se da će kampanja podići svest javnosti u vezi s problemom dečjih brakova”, izjavili su autori kampanje iz organizacije Plan International za Independent.
Zastrašujuća činjenica kaže da se svakog dana u svetu čak 39.000 devojčica prisilno udaje, u većini slučajeva za mnogo starije muškarce, a iza tog užasnog (ne)dela uglavnom stoje roditelji, koji se pozivaju na tradiciju. U nekim zemalja zapadne Afrike i u Bangladešu, na primer, dve od tri devojčice prisilno se udaju pre punoletstva, ističu organizatori kampanje.

Datum “venčanja” 12-godišnje Norvežanke Tee i 37-godišnjaka, koje se može pratiti i preko stranice kampanje na Fejsbuku, simbolično je zakazan na Međunarodni dan devojčica, koji se obeležava 11. oktobra.
“Ovo je problem koji se tiče svih nas”, poručuju autori kampanje.
Izvor: Kurir
Foto: Theasbryllup.blogg.no
Pogledaj vesti o: Serija Mala Nevesta

Nastavak na Svet...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Svet. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Svet. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.