Vratio se Lačni Franz

Izvor: SEEcult.org, 25.Okt.2014, 14:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vratio se Lačni Franz

Mariborski sastav Lačni Franz na čelu sa Zoranom Predinom održao je 24. oktobra povratnički koncert u Mikser hausu u Beogradu, u okviru mini turneje kojom, posle gotovo desetgodišnje pauze, podseća na neke od pesama od pre više od tri decenije i promoviše novi album, najavljen singlom “Jebiveter Junior”.

Kao predgrupa na beogradskom koncertu nastupila je grupa Lude žene iz Užica, sa kojom je Predin otpevao jednu pesmu, a na bini mu se pridružio potom i beogradski >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEcult.org << glumac Sergej Trifunović, koga je predstavio kao šestog člana Lačnog Franza.

“To je momak koji zna tekstove i slovenački bolje od mene”, rekao je Predin, otpevavši sa Trifunovićem veliki hit “Čakaj me”, kao i “Praslovan” u završnici koncerta.

Publika je mogla da se podseti i pesama “Ikebana”, “Ne mi dihat za ovratnik”, “Naj ti poljub nariše ustnice” “Čakaj me Zanzibar”, “Zarjavele trobente”…

Publika je horski pevala sa Predinom, koji ju je za to posebno i zamolio za vreme numere “Kaj bi mi brez nas” – “autobiografske narodne koju pevamo sami sebi”.

Posebno emotivan naboj, kao i na prošlogodišnjem solo nastupu Predina u Domu omladine, bila je za vreme pesme “Kosa boje srebra”, koju je posvetio pokojnoj klavijaturistkinji Ekatarine Velike Margiti Stefanović.

“Sledeća pesma ide pravo u nebo, o devojci iz ovog grada, koja je osvojila naše srce, koja je bila stvarno nešto posebno. Ovo je pesma o Magiti Stefanović, molim vas da pevamo zajedno”, poručio je Predin, koji je posle svake numere zahvaljivao publici, uz poruke: “Volimo vas Beograde”.

Između ostalog, Predin je otpevao i pesmu makedonskog pevača i kompozitora Jončeta Hristovskog (1931- 2000) “Ako umram il zaginam”.

Posle beogradskog i prethodnog novosadskog koncerta, Lačni Franz nastavlja mini turneju 25. oktobra u Nišu, a dan kasnije nastupiće pred užičkom publikom.

Mini turnejom Lačni Franc najavljuje novi album čiji je prvi singl “Jebiveter Junior” energična balada koja, koristeći specifičan crni humor, peva o uvek popularnom konformizmu i podseća da svako vreme ima svoje barbikaste "Špranjice" i naduvane "Jebivetre", svoje lažne lavice i zločeste zmije…

Predin je osnovao Lačni Franz 1979. godine sa članovima grupe Zevs.

Lačni Franz bio je aktivan od 1979. do 1997. godine, te ponovo 2005/2006, kada su se okupili povodom serije koncerata u Sloveniji i širom bivše Jugoslavije.

Ime benda (Gladni Franz na slovenačkom) označava glad za rok muzikom u vreme tada nadolazeće i popularne disko muzike.

Prvi veći nastup Lačni Franz je imao na Omladinskom festivalu u Subotici 1981. godine, kada je i objavio debi album “Ikebana”, snimljen za svega 36 sati. Usledili su albumi “Adijo pamet”, “Ne mi dihat za ovratnik”, koji im je doneo i prvi veliki hit, “Sliši školjka poje ti” sa dva koncerta u Ljubljani i Mariboru, “Slon med porcelanom”, “Na svoji strani”, te “Sirene tulijo”.

U danima kada su odlučivali da li da nastave dalje ili ne, 1994. godine, izdali su album simboličnog naziva “Zadnja večerja”, a poslednji veći koncert pred dugogodišnju pauzu održali su u aprilu 1996. u Sarajevu.

Nakon gotovo 10 godina, Lačni Franz ponovo svira u sastavu: Zoran Predin (vokal), Anej Kočevar (bas), Luka Čadež (bubanj), Klemen Lombar (gitara) i Boštjan Artiček (klavijature).

*Foto: Suzana Milosavljević Ilijić (SEEcult)

(SEEcult.org)

Nastavak na SEEcult.org...






Povezane vesti

"Lačni Franc" sutra u Nišu

Izvor: Blic, 25.Okt.2014

Kultna slovenačka grupa „ Lačni Franz“ održaće večeras koncert u niškom klubu „ Feedback“. Kao gosti će nastupiti rok bend iz Užica „Lude žene“...Koncert je deo mini-turneje koju je ponovo okupljeni bend započeo u Srbiji...„Poslednjih 15 godina dobijao sam puno pitanja, da li...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEcult.org. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEcult.org. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.