ANĐEO JE POBEDIO TEŠKU BOLEST: Mala Mila dolazi kući u Srbiju posle operacija u Švajcarskoj!

Izvor: Telegraf.rs, 19.Dec.2014, 22:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ANĐEO JE POBEDIO TEŠKU BOLEST: Mala Mila dolazi kući u Srbiju posle operacija u Švajcarskoj!

Uz pomoć fondacije "Podrži život", glumca Sergeja Trifunovića i kampanje u medijima za kratko vreme je sakupljen potreban novac i Mila je poslata na lečenje u Cirih. Tamo je imala dve složene operacije posle kojih su prognoze lekara odlične

Mila Radunović ima samo 5 godina, a već je prošla ono što ljudi prođu za ceo život. Ona se sa dve godine razbolela i njena borba za zdravlje trajala je sve do skoro, kada je, zahvaljujući dobrim ljudima, iz ove bitke >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << izašla kao pobednik.

Mila je prve simptome bolesti osetila sa dve godine. Njen otac Miloš Radunović kaže za Telegraf da je ona tada imala prvi napad. Najpre se sumnjalo da je pretrpela fras ili kako to lekari definišu, febrilnu konvulziju.

NJENA BOLEST SE NE LEČI U SRBIJI: Pomozimo ovom šećeru da ostane živa!

U naredne tri godine takvi napadi su se ponavljali i tek kada je Mila poslata na magnetnu rezonancu utvrđeno je da je ona zapravo preživela jedan veći i tri manja moždana udara.

Foto: podrzizivot.com

Svakom napadu je prethodilo trnjenje ruke i gubitak moći govora.

Prema rečima njenog oca Miloša, dugo se nije znala prava dijagnoza devojčicine bolesti. Na Kliničkom centru je konačno utvrđeno da boluje od retke bolesti pod nazivom Bilateralna Moyamoya gr III/IV Suzuki. Ova opaka bolest izaziva konvulzije, bolove u glavi i šlog, a često je nasledna.

HUMANO: Ekipa filma “Daj gol” prikuplja novac za lečenje male Mile Radunović! (FOTO)

Kada je utvrđena konačna dijagoza, nastao je problem jer su lečenje i operacije ove teške bolesti iziskivali mnogo novca. RFZO je odbio da finansira troškove Milinog lečenja sa objašnjenjem da je njena bolest u Evropi zastupljena u 3 od 1. 000. 000 slučajeva, a po pravilima RFZO pokriva troškove za bolesti koje su rasprostranjene 1 u 1000. 000 slučajeva. Nakon žalbe na tu odluku, ponovo je odbijena sa istim objašnjenjem.

Foto: podrzizivot.com

Miloš Radunović kaže da su to za njih bili najteži trenuci.

- Bili smo nemoćni bez sredstava za Milino lečenje jer smo se našli u situaciji da sedimo i čekamo da nam dete umre – kaže Milin otac.

POZNATI APELUJU: Pomozite maloj Mili! (FOTO)

Uz pomoć fondacije “Podrži život” i glumca Sergeja Trifunovića, za kratko vreme je sakupljen novac i Mila je poslata na lečenje u Cirih. Miloš kaže da nije imao uvid u to koliko je novca sakupljeno i sve je prepustio fondaciji jer nije želeo da ima bilo kakav dodir sa novcem, jer mu je, kako kaže, najvažnije bilo da mu se dete izleči.

Mila je sa majkom otputovala u Cirih i urađene su joj dve složene operacije.

Foto: Telegraf

Prva je izvedena 5. decembra i trajala je 12 sati, a druga 12. decembra sa trajanjem od 9 sati.

Prognoze lekara su ohrabrujuće i Mila je sada zdravo dete. Njen otac dodaje da je operacije odlično podnela i da je čak, sat vremena nakon druge hiruške intervencije, gledala crtani film.

Ona se večeras vraća kući, a u narednom periodu je očekuju redovne kontrole kako bi se pratio dalji postoperativni tok.

Na kraju, Milin otac izražava veliku zahvalnost Sregeju Trifunović i fondaciji “Podrži život” i kaže da nije bilo njih, njegovo dete možda ne bi bilo živo.

(J. Tetiković)

Nastavak na Telegraf.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.