Seizmološki Zavod Srbije
Seizmološki Zavod Srbije

Republički seizmološki zavod Srbije ili skraćeno RSZ je samostalna državna stručna ustanova čija je osnovna delatnost registrovanje, prikupljanje, analiza i praćenje seizmičkih pojava na teritoriji Srbije.

Seizmološka mreža zavoda je digitalna mreža sa analognim senzorima koja je utemeljena na prenosu signala internetom u realnom vremenu. Mreža poseduje 21 seizmološke stanice i 25 akcelografa čiji je glavni cilj brzo i tačno utvrđivanje lokacije zemljotresa.
Sedište zavoda nalazi se u Beogradu na Paliluli. Prvi korak u razvoju seizmologije u Srbiji je učinjen posle rušilačkog zemljotresa 7. aprila 1893. godine, sa epicentrom kod Svilajnca.

Geološki zavod Velike škole u Beogradu je na inicijativu akademika Jovana Žujovića upravnika i profesora Svetolika Radovanovića započeo prikupljanje podataka o zemljotresima. Ova prva organizacija seizmološke službe radila je par godina. Filozofski fakultet Univerziteta u Beogradu je 1906. godine doneo odluku o izgradnji objekta Seizmološkog zavoda na Tašmajdanu čime je započeto sistematsko proučavanje zemljotresa na teritoriji Srbije.

Tokom stogodišnjeg rada Zavod je konačno 1995. godine zakonom o republičkom seizmološkom zavodu postao posle toliko napora i truda posebna organizacija koja obavlja poslove od interesa za državu. Prvi seizmografi su instalirani 1909. godine a u junu 1910. godine na instrumentima je registrovan prvi zemljotres. U toku prvog svetskog rata sav inventar je uništen, a instrumenti polomljeni. Posle opravke zavod je ponovo počeo sa radom 1921. godine. Nabavka prenosnih seizmografa posle Kopaoničkog zemljotresa je bila prvi korak u modernizaciji seizmološke službe.

Tokom perioda od 1991. godine do 2005. godine u zavodu je ostvareno tehničko unapređenje postojećih analognih seizmoloških stanica u sisteme za digitalnu automatsku akviziciju seizmičkih signala. Broj seizmoloških stanica se povećao na deset i sa pet je ostvaren telefonski prenos podataka u centralnu stanicu u Beogradu. Posle zemljotresa kod Mionice na Divčibarama je izgrađen objekat druge stalne seizmološke stanice u Srbiji iz Fonda za obnovu Kolubarskog regiona. Stanica je opremljena seizmološkom opremom visokog kvaliteta, uz povoljne uslove niskog ambijentalnog šuma pa su registracije sa stanice Divčibare najčešće korišćeni podaci sa Balkana u okviru virtualne evropske seizmološke mreže.

Godine 2005. je ostvaren veliki napredak u radu realizacijom projekta donacije Slovačke vlade preko Fonda Bratislava Beograd. U okviru projekta je izvršena modernizacija seizmoloških stanica Beograd, Svilajnac, Sjenica, Divčibare, Gruža, Đerdap, Niš, Bajina Bašta čiji se podaci stalno prikupljaju. U Beogradu je instaliran centralni akvizicioni sistem i na njemu je uspostavljeno automatsko prikupljanje podataka i lociranje zemljotresa.

Seizmogrami i automatski locirani zemljotresi publikuju se na internetu. Dalji razvoj seizmološke mreže Srbije usmeren je ka povećanju broja stanica sa neprekidnim prenosom podataka u realnom vremenu u centralnu stanicu u Beogradu i nabavci savremenih širokopojasnih senzora.
Zavod ima najbolje ljude na terenu i stručni kadar koji prati sve pojave kao i zemljotrese, i redovno obaveštava građane Srbije o aktivnostima, kao i kada se mogu očekivati eventualni potresi u svetu koji bi mogli da se osete i u našoj zemlji.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9
Novi zemljotres pogodio OVAJ deo Srbije!

Novi zemljotres pogodio OVAJ deo Srbije!

Oglasio se Republički seizmološki zavod

Izvor: SrbijaDanas.com, 14.Apr.2024, 17:30

Detaljnije >>

Zemljotres pogodio Kragujevac

KRAGUJEVAC – Zemljotres jačine 2,9 stepeni Rihterove skale pogodio je jutros Srbiju, navodi Seizmološki zavod Srbije. Epicentar je bio u Kragujevcu, a potres je zabeležen u 6.26 sati, na dubini od 3 kilometra. Kako se navodi,...

Izvor: VojvodinaUzivo.rs, 13.Apr.2024, 09:24

Detaljnije >>

Slabiji zemljotres pogodio Kragujevac

Zemljotres jačine 2,8 stepeni Rihterove skale pogodio je jutros u 6.26 Kragujevac, saopštio je Republički seizmološki zavod Srbije.

Izvor: Radio 021, 13.Apr.2024

Detaljnije >>

Zemljotres pogodio Kragujevac

Zemljotres jačine 2,9 stepeni Rihterove skale pogodio je jutros Srbiju, javlja Seizmološki zavod Srbije.

Izvor: Blic, 13.Apr.2024

Detaljnije >>

ZEMLJOTRES POGODIO TIRANU Treslo se tlo u Albaniji

Zemljotres jačine 2,8 stepeni Rihterove skale pogodio je jutros Albaniju, javlja Seizmološki zavod Srbije.

Izvor: Blic, 02.Apr.2024, 06:37

Detaljnije >>

Tresla se Grčka: Zemljotres pogodio Krit

​KRIT - Republički seizmološki zavod Srbije zabilježio je novi zemljotres u Grčkoj, tačnije na Kritu.

Izvor: Nezavisne Novine, 31.Mar.2024, 16:58

Detaljnije >>

Ponovo se trese tlo u Srbiji

​KRAGUJEVAC - Grad Kragujevac je u poslijepodnevnim časovima pogodio još jedan zemljotres. Ovo je drugi potres...

Izvor: Nezavisne Novine, 25.Mar.2024, 18:49

Detaljnije >>