Katastrofalan zemljotres u Čileu

Izvor: RTS, 27.Feb.2010, 18:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Katastrofalan zemljotres u Čileu

Stravičan zemljotres, snage 8,8 stepeni Rihterove skale, pogodio Čile. Najmanje 214 osoba poginulo. Prekinute veze, nema struje, vode. Oko 640.000 stanovnika u panici. Opasnost od cunamija od Havaja do Japana. Tresla se i Argentina.

U snažnom zemljotresu jačine 8,8 stepeni Rihterove skale, koji je, rano jutros, pogodio jug Čilea, poginulo je najmanje 214 osoba i znatno je oštećena infrastruktura zemlje, prenosi >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Rojters. Bi-Bi-Si je pred ponoć, pozivajući se na čileanskog ministra unutrašnjih poslova, objavio da ima više od 200 mrtvih.

Prema informacijama do kojih je uspela da dođe ambasadorka Srbije u Argentini Gordana Vidović, državljani Srbije koji žive u Čileu nisu povređeni.

Ambasadorka Vidović, koja je akreditovana i u susednom Čileu na nerezidencijalnoj osnovi, u izjavi Tanjugu rekla je da se u toj zemlji nalazi oko 120 državljana Srbije sa porodicama, koji su pretežno koncetrisani u glavnom gradu Santjagu, manje pogođenom zemljotresom.

Ambasadorka je navela da je uspela, putem elektronske pošte, da kontaktira počasnog konzula Srbije u Čileu, pošto su telefonske linije u prekidu i da je saznala da su svi građani Srbije dobro i da su napustili svoje zgrade i stanove i okupili se na centralnom trgu u Santjagu, dodala je Vidovićeva.

Strahuje se da je broj žrtava i veći, jer je potres bio mnogo snažniji od onog koji je nedavno sravnio sa zemljom Port-o-Prens na Haitiju.

Epicentar zemljotresa zabeležen je u blizini grada Konsepsiona, 317 kilometara jugozapadno od Santjaga, na dubini od skoro 60 kilometara. Konsepsion je drugi najveći grad u Čileu, u kome živi oko 200.000 stanovnika, ali s obzirom na to da je u južnoj hemisferi sada leto, u gradu sigurno boravi više ljudi.

U regionu čiji je centar Konsepsion živi oko 670.000 ljudi.

Telefonske veze su u prekidu, tako da je teško doći do više informacija o eventualnim žrtvama ili pričinjenoj šteti. Stanovnici Santjaga su, u panici, izašli na ulice, a potres je trajao između 10 i 30 sekundi.

U Santjagu, glavnom gradu Čilea, neke zgrade su se srušile, a zemljotres se osetio i u Argentini, gde su ljudi, takođe, istrčali na ulice.

Posle prvog udara, usledilo je više potresa, od kojih je jedan iznosio 6,9 stepeni Rihtera.

Zvaničnici vazduhoplovnog saobraćaja u Brazilu i Peruu saopštili su da je međunarodni aerodrom u Santjagu, glavnom gradu Čilea, zatvoren i da su svi letovi otkazani.

Evropska unija je već odlučila da uputi pomoć od tri miliona evra Čileu za najosnovnije potrebe, a predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo je izjavio da će EU uputiti još novca ako to bude bilo potrebno.

Godine 1960. Čile je pogodio razoran zemljotres jačine 9,5 stepeni Rihterove skale, posle čega je pokrenut cunami, a tada je poginulo 1.655 ljudi.

To je bio najrazorniji zemljotres od 1900. godine, tačnije od kako američki Centar za geološka istraživanja vodi evidenciju.

Stručnjaci upozoravaju da se cunami, izazvan zemljotresom, može dogoditi bilo gde u području Tihog okeana u naredna 24 časa.

Talasi će, najverovatnije, pogoditi azijsku, australijsku i novozeladnsku obalu. Ugroženi su i zapadna obala SAD, Aljaska i Rusija. Cunami preti, pre svega, Francuskoj Polineziji i Havajima.

Opširnije o opasnosti od cunamija možete pročitati u posebnoj vesti.
Pogledaj vesti o: Seizmološki Zavod Srbije,   Zemljotres u Japanu

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.