ZA SVE JE KRIV SAMSUNG: Sprema se ČUDO za mobilne telefone!

Izvor: SrbijaDanas.com, 17.Jan.2017, 12:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ZA SVE JE KRIV SAMSUNG: Sprema se ČUDO za mobilne telefone!

Bezbednost pre svega.

Baterije u mobilnom telefonu uskoro će imati svoj protivpožarni aparat! Hemijski spoj koji se nalazi u bateriji može da se aktivira ako baterija počne da se pregrejava i za manje od pola sekunde gasi se požar. Ovo je rešenje još u razvoju, ali puno obećava.

Litijum-jonske baterije imaju niz prednosti zbog kojih ih koristimo u sve većem broju elektroničkih uređaja, od telefona do automobila, ali veliki minus im je što kod njih postoji >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << opasnost od požara, što smo videli i kod katastrofe sa Samsungovim Galaxy Note 7 telefonom, koji su masovno povučeni iz prodaje.

Naučnici sa Stenforda objavili su kako su dizajnirali litijum-jonsku bateriju koja u sebi sadrži materijal za gašenje požara, koji se može aktivirati ako baterija počne da se pregreva. Radi se o trifenil-fosfatu koji se nalazi u svojoj čaurici koja se otopi, ako temperatura u bateriji skoči na 150 stepeni Celzijusa. Tada se ispušta hemijski spoj koji je u testovima u samo 0,4 sekunde gasio požar, piše BBC.

Naučnici su i ranije pokušavali da koriste ovaj spoj, ali kad je bio direktno u elektrolitu, onda je uticao na pefromanse baterije. Ipak, problem koji su ovde uočili je u tome što materijal još nije dovoljno izdržljiv. Otkrili su kako posle 360 ciklusa punjenja, kapsula počinje da pušta mali deo hemijskog spoja, što utiče na performanse. To znači da će biti nužno još testova kako bi se ovo pretvorilo u komercijalno rešenje.

Pogledajte OVDE koja firma je otpustila 34 radnika i zamenila ih veštačkom ineligencijom. 
Pogledaj vesti o: Samsung

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

Baterije u telefonima više neće moći da se zapale i eksplodiraju

Izvor: Telegraf.rs, 17.Jan.2017

Naučnici sa Univerziteta Stanford objavili su kako su dizajnirali litijum-jonsku bateriju koja u sebi sadrži materijal za gašenje požara...S obzirom na to da su ove baterije podložne eksplozijama i požarima (videli smo šta se desilo sa Samsung Galaxy Note 7 telefonima), ovaj patent bi mogao da...

Nastavak na Telegraf.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.