Izvor: Tech-Lifestyle.com, 21.Jul.2017, 13:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

TEST: Samsung Galaxy S8 & S8 Plus – Potpuno iskupljenje

Dizajn, kvalitet izrade, udobnost, novi interfejs, performanse
Pozicija čitača otiska prsta, Bixby nekompletan, stariji Nougat 7.0










Prošlogodišnji Galaxy S7 i S7 Edge su bili sjajni telefoni, kao i Galaxy Note 7… dok nije počeo da „sagoreva” u ognju sopstvene ambicije (tačnije, falične baterije). U Samsungu nisu dugo očajavali zbog ovog fijaska, pa su zdušno prionuli na posao i predstavili dva nova modela uz koje će se svi raniji problemi vrlo brzo izgubiti u hodnicima zaborava.
Galaxy S8 i S8 Plus su vešto dizajnirani i od glave do pete pametno osmišljeni uređaji kojima korejski gigant korača ka potpunom iskupljenju za grehe iz prošlosti. Pošle dvonedeljnog druženja s ovim telefonima slobodno možemo reći da se radi o najboljim pametnim telefonima koje novac u ovom trenutku može kupiti. Dizajn oba modela je vanremenski i obuhvata monolitna, potpuno zaobljena kućišta koja su dovoljno uzana da se komotno smeste u dlan, ali i prilično visoka, što sa druge strane otežava korišćenje čitača otiska prsta. Naime, senzor je postavljen baš tamo gde ne treba – sa zadnje strane, ekcentrično i tik uz glavnu kameru. Ne moramo posebno objašnjavati koliko puta ćete prstom zamrljati sočivo pokušavajući da otključate telefon.
Kvalitet izrade je u stilu „bolje ne može”, i predstavlja savršenu fuziju metalnog okvira i ojačanog stakla sa obe strane, koje prati zaobljene konture ekrana – nešto poput manje, uglađene verzije Galaxy Notea 7. Staklena površina jeste klizava, ali ništa više od plastične ili metalne površine na drugim sličnim modelima. Mehanički testeri su dobro raspoređeni, osim možda neprogramabilnog tastera za aktiviranje Bigsby virtuelnog asistenta, koji je preblizu tasteru za utišavanje zvuka (a u ovom trenutku nije ni previše koristan jer Bigsby nije kompletiran). USB Type-C se već podrazumeva, a tu je i (srećom) standardni 3,5-milimetarski audio priključak. Oba telefona se isporučuju u izdašnom paketu koji uključuje sve potrepštine, uključujući i veoma kvalitetne slušalice. Da ne zaboravimo, oba telefona su otporna na vodu i prašinu (IP68 sertifikat).
Ekrani na ovim uređajima se ne savijaju više u odnosu na one kod modela S7 Edge, ali je ram oko ekrana toliko stanjen da je praktično neprimetan (utisak je da čitavu prednju površinu zauzima ekran). Proporcije ekrana su nestandardne (18.5:9), što omogućuje da se (veoma) veliki ekran spakuje i relativno kompaktno kućište i da se u režimu podeljenog ekrana dobije više prostora za udoban rad sa dve aplikacije. S druge strane, tokom reprodukcije video sadržaja pojavljuju se vertikalne crne crte (slika ne popunjava ekran u potpunosti zbog uobičejenog 16:9 formata), što opet nije problem jer se crna boja na AMOLED panelu praktično stapa sa bojom kućišta. Kvalitet prikaza je, jednom rečju, božanstven i praktično je nemoguće iskopati neki ozbiljniji nedostatak. Kod nekih modela primećuje se manji disbalans bele boje, koja „vuče“ na roze, ali to se sve može srediti podešavanjem temperature kolorita.

Nastavak na Tech-Lifestyle.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Tech-Lifestyle.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Tech-Lifestyle.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.