Novi Samsungov telefon hakovan za manje od mesec dana: Hakeri prevarili skener zenice veštačkim okom (VIDEO)

Izvor: Telegraf.rs, 24.Maj.2017, 14:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi Samsungov telefon hakovan za manje od mesec dana: Hakeri prevarili skener zenice veštačkim okom (VIDEO)

Skener zenice oka na novom Samsung Galaxy S8 telefonu hakovan je od strane nemačkih hakera za manje od mesec dana nakon što se uređaj pojavio u prodaji, što je podstaklo pitanje koliko su biometrijske funkcije na telefonima zapravo sigurne.

Snimak koji je objavljen od strane hakerskog udruženja Chaos Computer Club koji je formiran u Berlinu 1981. godine, pokazuje kako je skener zenice na novoj Samsungovoj perjanici prevaren >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << veštačkim okom, piše "The Guardian".

Veštačko oko napravljeno je pomoću štampača i kontaktnog sočiva koje je imitiralo prirodnu zaobljenost oka. Fotografije zenice oka napravljene su digitalnom kamerom u "night" (noćnom) modu.

- Bezbednost korisnika koji koriste skener zenice oka kako bi otključali svoj telefon je još u većoj opasnosti nego kada se to radi sa otiskom prsta, jer naše zenice češće otkrivamo i gotovo ih je nemoguće sakriti. Ukoliko brinete o podacima koje čuvate na telefonu ili uređaj čak koristitite za plaćanje, sigurnije je da telefon otključavate standarnim PIN šiframa, nego delovima tela - izjavio je predstavnik udruženja Chaos Computer Club, Dirk Engling.

Foto: Tanjug/AP

Engling upozorava da je ponekad dovoljna samo slika zenice oka sa interneta u visokoj rezoluciji kako bi se otključao telefon, iako portparol Samsunga to negira.

U svojoj izjavi, kompanija Samsung ističe da ovakav napad zahteva "retku kombinaciju posebnih uslova" kako bi bio uspešan.

“Svesni smo izveštaja, ali želimo da uverimo naše korisnike da je tehnologija skeniranja dužice u uređaju Galaxy S8 razvijena pomoću rigoroznih testova, kako bi se obezbedio visok stepen preciznosti i sprečili pokušaji kompromitovanja bezbednosti, kao što je upotreba fotografija dužice vlasnika.

Foto: Tanjug/AP

Tvrdnje novinara mogle su nastati samo usled retke kombinacije okolnosti. Bila bi potrebno, što je malo verovatno, da neko poseduje fotografiju dužice vlasnika telefona u visokoj rezoluciji snimljenu IR kamerom, kontaktno sočivo i telefon datog vlasnika u svom posedu, sve u istom trenutku. Sproveli smo interne demonstracije pod istim okolnostima i bilo je ekstremno teško ponoviti ovakav rezultat.

Ukoliko ipak postoji potencijalna ranjivost, ili se pojavi novi metod koji bi ugrozio naše napore da u svakom trenutku obezbedimo sigurnost, reagovaćemo u najkraćem mogućem roku da tu situaciju razrešimo.”

Više informacija o skeniranju dužice oka možete naći na ovom linku https://news.samsung.com/global/editorial-iris-scanning-brings-added-security-to-mobile, uz napomenu da “Precizno skeniranje dužice prepoznaje 266 jedinstvenih odlika, dok skeniranje otiska prsta prepoznaje samo 40, zbog čega je skeniranje dužice mnogo rigoroznije od autentifikacije skeniranjem otiska prsta”.

Pogledajte video:



(Telegraf.rs)

Nastavak na Telegraf.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Hakeri prevarili Iris skener, proizvođač reagovao!

Izvor: Mondo, 24.Maj.2017

Skener zenice oka, biometrijski sistem zaštite na novim telefonima, možda nije toliko siguran, jer su nemački hakeri uspeli da ga prevare, koristeći veoma jednostavne alate...NAPOMENA! Nakon objave vesti koja sledi stigla je reakcija kompanije Samsung Srbija, koju prenosimo neizmenjenu, u potpunosti:..“Svesni...

Nastavak na Mondo...

Nakon fotki objavljen i prvi snimak novog iPhone-a koji izgleda fantastično (VIDEO)

Izvor: Telegraf.rs, 25.Maj.2017, 11:02

Samo nekoliko dana nakon što su objavljene prve fotografije novog iPhone-a 8, na Twitteru se sada pojavio i prvi video-snimak...Upravo se na njemu vidi taj prototip za koji Bendžamin Geskin tvrdi da predstavlja izgled budućeg modela najpopularnijeg pametnog telefona na svetu...Geskin je već ranije...

Nastavak na Telegraf.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.