Sajam kao šansa za zapošljavanje i praksu

Izvor: RTS, 03.Apr.2014, 11:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sajam kao šansa za zapošljavanje i praksu

Sajmovi zapošljavanja prilika su za mlade da pronađu praksu ili posao. Najtraženiji su prodavci, operateri u kol centru sa znanjem stranih jezika i programeri.

Dvodnevni sajam zapošljavanja otvoren je u Belekspocentru na Novom Beogradu na kome se za oko pet stotina srećnika nude radna mesta.

Maja i Sanja, ekonomistkinje bez iskustva, prvi put su na sajmu zapošljavanja. Koriste >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << svaku priliku da dođu bar do povremenih poslova.

"Jedino što možemo sada da nađemo je praksa, dok nam je za posao potrebno iskustvo", kaže Maja Dragić.

Sanja Mihajlović kaže da na nekoliko praksi koje je obavila, nije shvaćena ozbiljno. "Samo da nas odbiju čisto radi reda. I onda nemamo volju za daljom aktivnošću", dodaje Mihajlovićeva.

Firma za prodaju telekomunikacionih usluga traži 50 agenata prodaje na terenu, proizvođač auto guma radnike i inženjere, a lanac prodavnica sportske opreme prodavce.

Generalni direktor "Teledirekta" Biljana Zendiloski kaže da ta firma traži mlade ambiciozne ljude da od njih napravi prave profesionalce. "Njihovi rezultati rada biće jedino merilo za njihovo napredovanje", ističe Zendiloska.

Tomislav Mimica iz "Tigar tajersa" navodi da je ta kompanija na pragu realizacije velikog projekta zbog koga će u narednom periodu zaposliti 500 radnika među kojima stotinu sa fakultetskom diplomom.

Nikola Đorđević iz "Đaka" navodi da ta firma nudi praksu koji se zasniva na radu u maloprodajnim objektima i dodaje da traže prodavace za svoje maloprodajne objekte.

Poslodavci su zadovoljni posetom i kažu da su primili veliki broj radnih biografija koje mogu koristiti i kada im u sezoni treba više zaposlenih. Prema statistici, oko 15 odsto onih koji se prijave na sajmovima dođe do povremenog ili stalnog posla.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.