Predstavljen projekat “Lokalna mreža za karijerno vođenje i savetovanje“

Izvor: Kragujevac.rs, 20.Apr.2017, 18:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predstavljen projekat “Lokalna mreža za karijerno vođenje i savetovanje“

Na Sajmu obrazovanja, zapošljavanja, preduzetništva i inovacija u Kragujevcu, predstavljen je projekat “Lokalna mreža za karijerno vođenje i savetovanje“ koji u okviru nacionalnog programa “Znanjem do posla“ finansira Švajcarska agencija za razvoj i saradnju SDC, a uz podršku lokalne samouprave realizuju Razvojni biznis centar Kragujevac i Business Innovation Programs. Ova lokalna inicijativa pokrenuta je sa ciljem da doprinese povećanju zapošljivosti i zapošljavanju mladih >> Pročitaj celu vest na sajtu Kragujevac.rs << u Kragujevcu, kroz uspostavljanje delotvornog i uniformisanog sistema karijernog vođenja i savetovanja mladih u tranziciji od škole do posla.

Karijerno savetovanje je veoma bitno za mlade ljude koji imaju dilemu sa poslovima koje će u budućnosti obavljati. Ova prekretnica u njihovom životu je veoma bitna i uz savetodavnu pomoć stručnih i osposobljenih lica, možemo da im pomognemo da donesu prave odluke, rekao je Stefan Nikezić, pomoćnik gradonačelnika za unapređenje položaja mladih u lokalnoj samoupravi, pozdravljajući skup kome su prisustvovali direktori kragujevačkih srednjih škola, predstavnici Nacionalne službe za zapošljavanje, Kancelarije za mlade i udruženja mladih. Kao lokalna samouprava imamo odgovornost prema našim mladim sugrađanima, naglasio je Nikezić i istakao da će početni korak biti izmena Lokalnog akcionog plana za mlade, kome će biti pridodat deo koji se odnosi na karijerno savetovanje i vođenje, a za koji smatramo da je od krucijalne važnosti za mlade. Samo zajedničkom saradnjom lokalne samouprave, lokalnog preduzetničkog sektora, relevantnih institucija i nevladinog sektora, možemo da postignemo najbolje rezultate, zaključio je Nikezić.

Projekat “Lokalna mreža za karijerno vođenje i savetovanje“, koji traje do oktobra, podrazumeva tesnu saradnju svih struktura koje se na bilo koji način bave mladima i podrškom zapošljivosti i zapošljavanja na lokalnom nivou. Kako bi se podstaklo efikasno zapošljavanje mladih cilj ovakve saradnje je uspostavljanje standarda za karijerno vođenje i savetovanje na nacionalnom nivou. Zbog toga, zadatak nosioca projekta u prvoj fazi biće uspostavljanje partnerstva svih institucija u gradu, da bi se uz analizu svega što je urađeno i koraka koje treba preduzeti, proces karijernog vođenja i savetovanja bio uspešno standardizovan. Planirani su intervjui sa karijernim savetnicima u srednjim školama u Kragujevcu, anketiranje učenika, zatim organizovanje akreditovanih treninga kako bi se povećao broj karijernih savetnika, formiranje lokalne radne grupe, a pored ostalog i uspostavljanje online platforme za karijerno informisanje.

Pored uspostavljanja lokalne mreže za karijerno vođenje i savetovanje u Kragujevcu, od projekta se očekuje uspostavljanje sistema za kontinuirano prikupljanje, obradu i distribuciju informacija o tržištu rada, poslodavcima, sektorima privrede, profesijama i raspoloživim obukama.
Pogledaj vesti o: Sajam zapošljavanja,   Kragujevac

Nastavak na Kragujevac.rs...






Povezane vesti

Panel diskusija o povećanju zapošljivosti mladih

Izvor: Kragujevac.rs, 21.Apr.2017, 15:51

“Mogu li lokalne zajednice oblikovati i uticati na svoje lokalno tržište rada“, bila je tema stručnog panela koji su danas u okviru Sajma obrazovanja, zapošljavanja, preduzetništva i inovacija u Kragujevcu, organizovali nosioci programa “Znanjem do posla“. Cilj ovog programa je pronalaženje...

Nastavak na Kragujevac.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kragujevac.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kragujevac.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.