Tribina o Velikom ratu na Sajmu knjiga

Izvor: RTS, 31.Okt.2014, 18:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tribina o Velikom ratu na Sajmu knjiga

Na Sajmu knjiga danas je održana tribina "Veliki rat, velika priča, njeni pripovedači i naknadni redaktori", posvećena 100. godišnjici od početka Prvog svetskog rata.

Na tribini o Velikom ratu su učestovali dr Jasmina Milanović kao moderator i prof. dr Mira Radojević, dr Čedomir Antić i dr Danilo Šarenac, ugledni istoričari iz Beograda.

Posle skoro dvočasovne razmene mišljenja tokom koje je bilo i polemičkih tonova, moderatorka je rezimirala da >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << se došlo do zaključka da u Srbiji ne postoji potreba za revizijom predstave o Velikom ratu, jer su najnoviji nalazi samo potvrdili ono što se znalo i odmah posle njega.

"Nijedan ozbiljan evropski istoričar nije zastupao tezu da je Srbija jedini krivac za početak rata, iako je bilo pokušaja i u Srbiji, da se radi političke korektnosti preuzme donekle krivica", rekla je ona.

Milanović je navela da je na osnovu provere u NBS ustanovila da je tokom ove godine objavljeno više od 100 istoriografskih i publicističkih radova na temu Prvog svetskog rata.

Najkritičnija prema pisanju stranih autora bila je prof. Radojević, koja je zastupala stav da nije bitan broj žrtava, već kako su se ta pogubljenja i pogibije dogodili i da bi priču o stradanju Srba trebalo staviti u širi kontekst.

Prof .Radojević je insistirala i da se često zloupotrebljavaju postojeći izvori i da je neophodno poštenje kada se piše, pošto je istorijska realnost veoma složena i nije crno-bela.

Na podatak koji je izneo dr Šarenac, da je u odbrani Beograda pre i tokom povlačenja srpske vojske učestvovalo i oko 3.000 muslimana, gde je najverovatnije bilo i Albanaca, ona je postavila retoričko pitanje: "Da li je važniji broj učesnika u redovima srpske vojske ili je važnije to da su desetine hiljada Albanaca tokom prelaska srpske vojske preko Albanije napadali izgladnele i promrzle vojnike".

Prema njenoj oceni, važan je cilj istraživanja i način kako se tumače neke teme, i traže odgovori koji će biti diktirani naučnim saznanjima, a ne nekim pomodnim trendovima ili obojeni zahtevima aktuelne politike.

Prema rečima dr Antića, iznenađujuće je da su nekadašnji protivnici Velika Britanija, Francuska i Nemačka zauzele negativan stav prema Srbiji i naveo je kao primer da su među zastavama koje su prošle godine bile postavljene u Parizu povodom završetka Prvog svetskog rata našle zastave među zemljama pobednicima Hrvatske i Albanije, a nije bilo zastave Srbije.

Prema Antićevim rečima, nekadašnji saveznici su naneli mnogo nepravde Srbima i Srbiji, a nisu bolji ni neki ruski istoričari koji zastupaju stav da je Rusija ušla u rat da brani Srbe, iako je poznata činjenica, da je Nemačka napala Rusiju.

Učesnici tribine su se složili da je neophodno da se o Prvom svetskom ratu uči u školama jer taj deo istorije čini naš nacionalni identitet i nove generacije bi trebalo da znaju naučnu istinu o toj ratnoj epopeji.

Moderatorka se založila i da se tokom naredne tri godine održi naučni skup na kome bi učestovali naučnici iz cele Srbije i na kome bi se mogli rezimirati svi domaći i strani pogledi na Veliki rat.
Pogledaj vesti o: Sajam knjiga

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Tribina posvećena 100. godišnjici od Prvog svetskog rata

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 31.Okt.2014

Na Sajmu knjiga danas je održana tribina "Veliki rat, velika priča, njeni pripovedači i naknadni redaktori", posvećena 100. godišnjici od početka Prvog svetskog rata...Na tribini su učestvovali dr Jasmina Milanović kao moderator i prof dr Mira Radojević, dr Čedomir Antić i dr Danilo Šarenac,...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.