Tajne kineskog sna: Književnost i kultura Kine na 59. Sajmu knjiga

Izvor: Blic, 31.Okt.2014, 21:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tajne kineskog sna: Književnost i kultura Kine na 59. Sajmu knjiga

Na 1.000 kvadrata u sedam tematskih celina na štandu NR Kine posetioci se sreću sa nizom zanimljivih sadržaja; od kulture pijenja čaja, preko drevnog štamparstva do savremene književnosti i uglednih pisaca te zemlje.

Slogan ovog impresivnog predstavljanja glasi “Knjiga produbljuje prijateljstvo, saradnja gradi budućnost”. Izloženo je preko pet hiljada naslova od oko 70 izdavača. A svaka od sedam celina ima svoju priču. Juče je pažnju dece školskog uzrasta privukao >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << deo u kome se slikovito i ukusno predstavlja kultura pijenja čaja. Ne treba ni pokušati prepoznati suvo bilje, zrnevlje, listiće. Dovoljno je uzeti posudicu i iz nje ispiti ukusan gutljaj čaja koji se tu spravlja a, kažu, pije uz knjigu.

Jedne nasuprot drugoj i jedne pored drugih su police sa prevedenim knjigama sa kineskog na srpski i obrnuto. U prvopomenutim na desetine naslova među kojima su “Ji Đing” (Knjiga promene), “Istorija kineske filozofije” Fung Ju Lana, Konfučijeve “Izreke“, ali i romani nobelovca Mo Jana, knjige vrlo zanimljive savremene spisateljice Van Anji... U izdanjima prevedenim sa srpskog na kineski vidimo “Memoare Josipa Broza”, “Daleko je sunce” Dobrice Ćosića, “Družinu sinjeg galeba”, “Hazarski rečnik“.

Tu je i „Sećanje na 1942”, njen autor Liu Dženjun je otvorio Sajam i katkad se mogao videti u susretu sa čitaocima. Po tom delu snimljen je najskuplji kineski film svih vremena. I drugi pisci iz Kine privlače pažnju... Među njima su A Lai, Džang Juežan, Ju Hua, Maj Đa... A danas će, kako je najavljeno, biti potpisan projekat o saradnji kineskih i svetskih izdavača: “Kinesko seme posejano po svetu - Caovi stripovani romani”.

U celini pod nazivom “Izložba knjiga o Kini“ centralno mesto zauzimaju knjige na temu savremenog kineskog sistema vrednosti, “kineskog sna”, “kineskog puta”, modela kineskog razvoja... Izloženo je 293 knjige o posebnim temama. Primerice, “Osamnaesti kongres KP Kine: kineski san i svet”, “Kineski put i kineski san”...

U delu gde je predstavljeno drevno štamparstvo publika može da na primeru vidi kako su se nekad u Kini knjige umnožavale pomoću drevnih pločica premazivanih posebnom bojom… I mnogo toga još.

Poseban deo posvećen je filmu a pomenimo da Kina na ovogodišnjem Sajmu organizuje 89 različitih manifestacija; 1 forum, pet tribina, 56 susreta izdavača I 27 susreta pisaca.
Pogledaj vesti o: Sajam knjiga

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.