Stvaralaštvo sa Kosmeta na sajmu

Izvor: RTS, 31.Okt.2014, 10:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stvaralaštvo sa Kosmeta na sajmu

Kancelarija za KiM Vlade Republike Srbije i ove godine predstavlja stvaralaštvo Srba sa Kosova i Metohije na Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu. Više od 30 izlagača, smešteno je na gotovo 300 kvadratnih metara u Hali 4, dok se predavanja i prateći program, održava u Hali 1A.

Izložbe slika nastalih u likovnim kolonijama Velika Hoča i Gazivode, dokumentarni filmovi, tribine ali i više od 50 književnih dela samo su deo onoga što posetioci sajma mogu da vide na >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << štandu Kancelarije za Kosovo i Metohiju. Ove godine i nešto drugačiji pristup publici.

Da je publika zainteresovana za dela s Kosova i Metohije pokazuje i gužva oko štanda na kom je ove godine i hologramski prikaz Gračanice Dečana kao i interaktivna povelja kralja Milutina.

Pomoćnik direktora Kancelarije za KiM Dušan Jovović rekao je da je na sajam prvi put došlo 300 dece s KiM koji prvi put vide Beograd, bili su u Patrijaršijskom muzeju, zoo vrtu, Avali.

"Primili smo ih, proveli divan dan sa njima. Oni razumeju ove tehnologije, kroz interaktivne sadržaje smo ih zainteresovali", kaže Jovović.

Po završetku beogradskog sajma, nastavlja se predstavljanje kulturne baštine van Kosova i Metohije i van našeg regiona.

"Gledamo da podignemo nivo, kulturna ofanziva planirana je i za inostranstvo, za Beč, Pariz gde ćemo moći da prikažemo rad naših izmeštenih insititucija kulture", kaže Jovović.

Na štandu u hali Jedan večaras u 18 časova je promocija i igranog filma "Enklava" kojoj će prisustvovati i glumci Anica Dobra, Nenad Jezdić kao i deca iz enklava koja glume u filmu.

Priča prikazuje težak život Srba, čija deca, u škole, van enklava, odlaze u vojnim transporterima. Zvanična premijera zakana je za početak 2015. godine.
Pogledaj vesti o: Sajam knjiga,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Izdanja iz RS na meti posjetilaca sajma knjiga u Beogradu

Izvor: Nezavisne Novine, 31.Okt.2014

BEOGRAD - Promocijom monografije "Finansijsko izvještavanje u javnom sektoru" Jelene Poljašević u petak je počeo program na štandu Republike Srpske na 59. međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu...Sa 25 originalnih naučnih radova i nastavnih publikacija predstavio se i Univerzitet u Banjaluci...Govoreći...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.