Izvor: Blic, 25.Okt.2016, 12:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sajamski vodič kroz strip KO JE NAJJAČI

Pod sloganom „Knjige u ruke“, u nedelju je počeo 61. Sajam knjiga u Beogradu.

Na oko 30.000 kvadratnih metara prostora, očekuje se 150.000 posetilaca. Nemali broj njih će platiti 250 dinara ulaznicu da bi kupilo stripove. „Blic“ vam predstavlja novitete devete umetnosti.

Teks na sve načine

U ovoj izdavačkoj kući tokom predstojećeg sajma dominiraće stripovi vestern žanra.

- Svakako najveći adut je „Veliki Teks“, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ekskluzivno izdanje „Doline terora“ koje je crtao Maks Magnus, otac „Alana Forda“. Uz strip smo pripremili na desetine stranica uvodnog teksta, koji će čitaocima ovo izdanje učiniti još prijemčivijim - kaže za „Blic“ Dušan Mladenović, glavni urednik te izdavačke kuće.

Puna cena ovog stripa je 2.300 dinara, ali i na to izdanje, kao i na sva izdanja tokom Sajma, nude 30 odsto popusta.

Kao posebno iznenađenje, „Veseli četvrtak“ je spremio i strip-album u koloru s „nestandardnim“ crtačima „Teks Vilera“.

- Radi se o dve priče, a jedan od crtača je Serpijeri, tvorac „Drune“. Radi se o pričama koje su smeštene u vreme pre nego što je Viler postao rendžer, a jednu od njih prepričava omatoreli, potpuno ćelavi Kit Karson. Spremili smo i novo izdanje iz serijala „Obojeni program“. I ono je posvećeno Teksu, sa četiri kraće priče - kaže Mladenović.

Osnovna cena strip-albuma je 1.900 dinara, bez 30 odsto sajamskog popusta.

Takođe, tu nije kraj što se tiče vesterna. „Veseli četvrtak“ završava ediciju posvećenu Taličnom Tomu posebnom pričom „Čovek koji je ubio Taličnog Toma“. Čeka se i novi „Dragonero“, a u toku Sajma svi koji vole „Duha sa sekirom“ mogu da očekuju „Zagor: Knjiga broj 27“.

Stižu tri knjige Torgala i Dedpul

Ekipa iz „Darkvuda“ pripremila je poslastice za ljubitelje stripa svih uzrasta.

- Fanove serijala „Beležnica smrti“, „Naruto“, „One Piece“ i „Napad titana“ obradovaće novi brojevi. Pozivamo sve ljubitelje mange da nam se pridruže 24. oktobra od 15 do 17 časova, kada će gostovati Mina Mistiqarts Petrović, autorka prvog srpskog manga udžbenika „Manga - brzi kurs“ - kaže Dejan Savić iz ove izdavačke kuće.

Ipak, ponajviše razloga za radost imaće ljubitelji američkih grafičkih novela.

- Njih očekuju premijere naslova „Spajdermen: Porodična posla“, „Betmen: Duga Noć veštica“, „Sendmen: Uvertira“, „Osvetnici: Mračna vladavina“, „Atomika: Bog je crven“, kao i dupla doza „Propovednika“ Garta Enisa. Posebnu poslasticu predstavlja prvo objavljivanje „Dedpula“ na srpskom jeziku (1.290 dinara na 270 strana).

Epska fantastika „Torgal“ (1.290 komad) nastavlja se, i to u čak tri knjige, a tu je i šesta knjiga avantura „YU Tarzana“ (1.300 dinara). Na štandu važi sajamski popust 20-50 odsto na sva izdanja!

Od Bitlsa do Bleksada

Izdavačka kuća „Makondo“ je takođe spremila brojna iznenađenja.

- Peti „bitls“ je Epstinova neispričana istinita priča: pripovest o istinskom vizionaru koji je otkrio, upravljao njihovim poslovima i odveo „Bitlse“ do slave - priča Bojan Bosnić iz ove izdavačke kuće.

Cena ovog naslova na Sajmu će iznositi 1.600 dinara.

Spremna su izdanja „Braća Fasmer“ i „Harman“. Pojedinačna cena tih naslova iznosiće 1.980 dinara u knjižarama. Na Sajmu će koštati 1.600 dinara - kaže Bosnić.

„Bleksad 1“ se radi zajedno s kućom „Beli put“. Cena tog naslova iznosiće na Sajmu 1.750 dinara - zaključuje Bosnić.

Garfild je megacar

„Čarobna knjiga“ je za Sajam knjiga pripremila brojne novitete i nastavke već popularnih stripskih serijala.

- Nama najdraža edicija „The Best of Marvel“ bogatija je za dve knjige o možda i najmoćnijem artefaktu u Marvelovom univerzumu. Stiže „Rukavica beskraja“! Očekuje vas žestoka kosmička avantura u epskom sukobu sila gotovo nepojmljivih običnim smrtnicima, ali i emotivna priča o ljubavi koja je istovremeno pokretač i rušitelj čitavog univerzuma - kaže urednik Borislav Pantić.

Naravno, glavna zvezda na štandu biće neponovljivi narandžasti mačak Garfild.

- „Svet po Garfildu - najbolje priče, I deo“ očekuje vas u punom koloru, na 128 strana ispunjenih smehom i dobrom zabavom. „Svet po Garfildu“ je zbirka za koju smo uvereni da će zasmejati svakoga ko voli dobar humor, ko ne mrzi mačke i kome je srcu drago, čak i ako mu nije uvek dostižno, besposličarenje, prejedanje. U prvom tomu priče o Garfildu i njegovim prijateljima, „Svet po Garfildu - najbolje priče, I deo“, predstavićemo vam deo tog bogatstva, ali pre svega ćemo vas upoznati sa svim najvažnijim likovima ovog stripa - kaže Pantić.

Tu je nastavak kultnog „Džeremaje“, s nove tri epizode, kao i nastavak „Princa Valijanta“ i „Ripa Kirbija“.

Vestern za sva vremena

Na ovogodišnjem izdanju Sajma knjiga, „Sistem komiks“ nastupa s nekoliko atraktivnih strip-izdanja.

- Najpre tu su dva vesterna legendarnog italijanskog umetnika Serpijerija, najpoznatijeg po erotskom SF-u „Druna“. „Linije fronta“ su kapitalni projekat kojim se obeležava vek od Prvog svetskog rata i koji će za Sajam biti nastavljen četvrtim tomom kratkih priča koje pripovedaju o malim ljudima u vihoru globalnog sukoba - priča Pavle Zelić.

Uz triler smešten u Drugi svetski rat - „Ars Magna“ Alkantea i našeg Milana Jovanovića, spremno je novo izdanje geg stripa „Knjiški moljci“ Zorana Penevskog i Dušana Pavlića, ali se i stotine starijih izdanja mogu naći na štandu tog izdavača.

- Svi naslovi će za ovu priliku biti jeftiniji 40 odsto, pa su tako „Linije fronta“ i „Ars Magna“ tek 1.000 dinara, „Družina Dardaneli“ 500 meko i 800 tvrdo koričeno izdanje, a „Knjiški moljci“ i Serpijerijevi stripovi samo 500 dinara - kaže Zelić.

(Ivan Jovanović)

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.