Na Trgu od knjige četiri nagrade delima iz Srbije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Jul.2015, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na "Trgu od knjige" četiri nagrade delima iz Srbije

Nagrada za najbolju ediciju godine na Sajmu knjiga "Trg od knjige" u Herceg Novom pripala je Izdavačkoj kući "Arhipelag" iz Beograda za ediciju Dela Danila Kiša u deset knjiga koju je priredila Mirjana Miočinović, dok je nagrada za izdavački poduhvat godine dodeljena SANU i Zavodu za udžbenike iz Beograda za "Rečnik pojmova likovnih umetnosti i arhitekture".

O nagradama je odlučivao žiri u sastavu profesor >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << dr Goran Maksimović, predsednik, mr Đorđe Malavrazić i Vojislav Bulatović.

Prema mišljenju žirija, "posebno vrednu činjenicu predstavlja objavljivanje Kišovih filmskih scenarija koji do sada nisu bili uvršteni u izdanja njegovih sabranih dela".

Oni, kako se navodi u obrazloženju, koji pored reprezentativnih i poznatih tekstova, kao što su romani "Peščanik" i "Bašta, pepeo", te autopoetička i polemička studija "Čas anatomije", iznova razotkrivaju aktuelnost Kišovog dela, izdvaja "Arhipelag".

Nagrada za dečiju knjigu godine dodeljena je Izdavačkoj kući "Pčelica" iz Čačka za Ilustrovani rokenrol vodič Davida Vartebedijana, a za najlepšu knjigu proglašena je knjiga Simeona Marinkovića "Priče od A do Š".

Za ovo delo, koje objavljeno u izdanju Kreativnog centra iz Beograda, ilustracije su uradili Tihomir Čelanović i Dušan Pavlić.

Dobitnicima nagrada plakete je uručio Vladimir Dželetović, sekretar Sekretarijata za društvene delatnosti i lokalnu upravu Opštine Herceg Novi.

Dželetović je podsetio da su ove godine na "Trgu od knjige"" obeležena tri značajna jubileja: 80 godina od rođenja Danila Kiša, 50 godina od smrti Aleksandra Lesa Ivanovića i 100 godina od rođenja Branka Ćopića.

Za osam dana, koliko je trajao ovogodišnji Sajam knjiga organizovana su 22 književna, dramska i likovna programa i predstavljen je rad 25 izdavačkih kuća iz Crne Gore, Srbije i Republike Srpske.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.