Knjige nisu lek samo za dušu, već i za telo! Ovo su sve bolesti koje se leče ČITANJEM!

Izvor: Telegraf.rs, 23.Okt.2016, 11:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Knjige nisu lek samo za dušu, već i za telo! Ovo su sve bolesti koje se leče ČITANJEM!

"Knjige, braćo moja, knjige, a ne zvona i praporce" - govorio je veliki Dositej. U svetu savremenih tehnologija, lako je zaboraviti na užitak koji nam donosi čitanje knjiga.

Najreprezentativnija književna manifestacija u ovom delu Evrope, 61. Međunarodni beogradski sajam knjiga, počeo je danas i do 30. oktobra, pod sloganom "Knjige u ruke", okupiće više od 450 direktnih izdavača, među kojima 40 inostranih. Osim što su knjige (kako i slogan kaže9 lekovi za dušu, one >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << mogu da leče i telo i to bukvalno. Nedavno istraživanje pokazalo je da čak 28 odsto Amerikanaca nije pročitalo nijednu knjigu u zadnjih godinu dana, a za Srbiju zasad ne postoje pouzdani podaci.

Nadamo se da će vam ovo poslužiti kao motiv da ovih dana posetite jednu od najvažnijih manifestacija od kulturnog značaja, Beogradski sajam knjiga. A ako biste neku knjigu da nam preporučite, napišite u komentarima, sigurno će vam i drugi čitaoci biti zahvalni.

Uostalom, pogledajte šta je istraživanje pokazalo, koliko prednosti ima ovakav način opuštanja.

Foto-ilustracija: Profimedia

Čitanje opušta

Prema istraživanju iz 2009. godine, čitanje pomaže u pobeđivanju stresa, više nego slušanje muzike, šetnja ili šoljica kafe ili čaja. Revnosnim čitaocima dovoljno je svega šest minuta da se u potpunosti relaksiraju i preporode.

Čitanje održava mozak u formi

Čitanje pomaže da trenutno bolje pamtimo, a posebno kad zađemo u godine kad memorija postaje sve slabija. Pokazalo se da kod onih koji čitaju, posebno kada to rade u zrelijim godinama, mozak radi i  za 32 odsto više od onih koji to izbegavaju.

Foto-ilustracija: Foter/paulbence

Čitanje je bolje od pilule za spavanje

Ukoliko patite od nesanice i ne uspeva vam baš lako uveče da zaspite, zadubljivanje u knjigu i čitanje samo nekoliko stranica pomoći će vam da rešite ovaj problem. Nasuprot knjizi, svetlo ekrana telefona, kompjutera ili televizora, prenosi signal mozgu da je vreme da se razbudi. Čitanje knjige uz prigušeno svetlo daleko je bolja opcija.

Čitanje jača saosećajnost

Uranjanje u neki drugi lik, često izmišljeni svet u koji vode priče iz knjiga, pomaže ljudima da razviju empatiju, koja je vrlo bitna za socijalizaciju. Čitanjem postajemo bolji ljudi!

Foto: Telegraf

Čitanje leči depresiju

Naučno je dokazano da je ljudima kojima je bila dijagnostikovana depresija, čitanje pomoglo da je ublaže i to bolje nego bilo koji drugi način. Knjige su ih motivisale da prevaziđu svoju lošu situaciju I nađu novi smisao života.

Čitanje smanjuje rizik od Alchajmera

Mozak je organ koji stari u skladu s tim kako i koliko često ga koristimo. Baš kao što vežbom jačamo svoje srce, mišiće i kosti, tako čitanjem jačamo mozak. Samim tim se ublažavaju rizici za ranu demenciju i Alchajmerovu bolest.

Zato, čitajte ljudi! Pa makar i ovakve šašave knjige kojima ćete nasmejati ljude u gradskom prevozu:

(Telegraf.rs)

Nastavak na Telegraf.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.