Dodeljene nagrade 59. Sajma knjiga

Izvor: B92, 31.Okt.2014, 11:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dodeljene nagrade 59. Sajma knjiga

Nagradu za najboljeg izdavača 2014. godine dobio je na 59. Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu Zavod za udžbenike, a nagrada za izdavački poduhvat pripala je zajedničkom izdanju novosadske kuće Prometej i RTS-a za ediciju “Srbija 1914-1918”, objavljenu povodom stogodišnjice početka Prvog svetskog rata.

Nagrada za najbolju dečju knjigu pripala je ediciji “Deca čitaju srpsku istoriju”, u izdanju Pčelice iz Čačka. Specijalno priznanje u 2014. godini >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dodeljeno je petom kolu edicije “Deset vekova srpske književnosti”, u izdanju Matice srpske iz Novog Sada, prenosi portal SEEcult.

Ta edicija bila je i u užem izboru za izdavački poduhvat godine, pored nagrađene edicije “Srbija 1914-1918” i knjiga “Srpska crkva u velikom ratu” (izdavač Filip Višnjić), “Istorija umetnosti u Srbiji” (Orion) i “Rečnik pojmova likovnih umetnosti i arhitekture” (SANU i Zavod za udžbenike).

Žiri 59. Sajma knjiga radio je u sastavu: Milan Radulović (predsednik), Miroslav Maksimović, Vesna Kapor, Dragan Simeunović i Ljubiša Despotović.

Prema obrazloženju žirija, Zavod za udžbenike je izdavačka kuća koja “već decenijama u skladu sa imenom, društvenim zadatkom i respektabilnom tradicijom, doprinosi na najbolјi mogući način izdavačkoj produkciji srpskog duhovnog prostora”, a u protekloj izdavačkoj godini je, i pored otežanih uslova i smanjene produkcije, objavila niz značajnih dela koja su ga i kandidovala za najbolјeg izdavača 2014.

Žiri je posebno istakao kapitalno delo “Rečnik pojmova likovnih umetnosti i arhitekture”, u suizdavaštvu sa SANU, zatim “Istoriju srpske filozofije”, delo enciklopedijskog formata autora Slobodana Žunjića, koje predstavlјa dopunjeno i prošireno srpsko izdanje autorove knjige pisane u SAD, te aktuelnu i obimnu “Biografiju Den Sjao Pinga”, autora Denga Žunga, koja je “izuzetan prilog proučavanju ne samo Kine kao danas jedne od svetskih vodećih i nama važnih zemalјa, nego i produblјeni ogled o kulturnoj revoluciji, napisan na velikom broju strana i velikog formata”.

Utisku o nagradi, kako je navedeno, doprinela su i dela poput: “Rečnika imenaPetra Stevanovića, “Istorija Ravnogorskog pokreta I i IIKoste Nikolića, zbornik radova “Sto godina od početka prvog srpskog rata”, “Sećanja srpskog oficira 1900-1918)” autora Vojislava Šikoparije, delo “Specijalna policija u Beogradu 1941 – 1944” autora Branislava Božovića, “Evropa pred prvi svetski rat” autora Save Živanova

Posebno su izdvojena i Sabrana dela Dušana Kovačevića u pet tomova.

Žiri za najlepšu knjigu i nagradu “Bogdan Kršić” (Jugoslav Vlahović, predsednik, Tijana Kojić i Mirjana Živković) dodelio je nagradu monografiji „Univerzitet umetnosti u Beogradu“ u likovno-grafičkoj opremi Ilije Kneževića, u izdanju Univerziteta umetnosti u Beogradu.

Specijalno priznanje za mladog dizajnera dodeljeno je Dragani Nikolić za likovno-grafičku opremu knjiga izabranih pesama Vislave Šimborske i Tadeuša Ruževiča, u izdanju Trećeg trga i Čigoja štampe.

Pod sloganom “Vreme je za knjigu”, 59. Sajam knjiga predstavlja od 26. oktobra do 2. novembra oko 500 izlagača iz dvadesetak zemalja, od kojih je Kina počasni gost.

Direktor Izdavacke kuće "Pčelica" Goran Marković, čijoj je danas pripala nagrada beogradskog Sajma knjiga za najbolju dečju knjigu u 2014. za ediciju "Deca čitaju srpsku istoriju", rekao je da je presrećan zbog nagrade. "Veoma se radujemo što je ovo važno priznanje otišlo u ruke jednog izdavača iz unutrašnjosti. Bio je to trnovit put i želim da se zahvalim svima koji su vredno radili na stvaranju knjiga za decu i ilustratorima i autoru Slobodanu Stanišiću", rekao je Marković Tanjugu. On je objasnio da je edicija "Deca čitaju srpsku istoriju" pitka i jednostavna i namenjena deci koja su tek počela da čitaju, a interesuju se za istoriju.

Direktor Zavoda za udžbenike Dragoljub Kojčić, kome je pripala nagrada za najboljeg izdavača 2014. zahvalio je u ime celog Zavoda na nagradi. On je ocenio da je beogradski Sajam knjiga uvek bio mesto susreta različitih identiteta i kultura i da, dok je Sajma, knjiga i izdavača, neće biti granica medju kulturama. Kultura je tvrdjava, stub, odbrana društva, rekao je on.

.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.