59. Međunarodni beogradski sajam knjiga: Vreme je za knjigu!

Izvor: Press, 22.Okt.2014, 13:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

59. Međunarodni beogradski sajam knjiga: Vreme je za knjigu!

Najposećenija književna manifestacija u ovom delu Evrope, Beogradski međunarodni sajam knjiga održaće se od 26. oktobra do 2. novembra 2014. godine u halama Beogradskog sajma.
Najreprezentativnija i najposećenija književna manifestacija u ovom delu Evrope, Beogradski međunarodni sajam knjiga, ove godine će biti organizovan sa >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << sloganom „Vreme je za knjigu“, na površini od 30.512 m2, uz učešće više od 476 direktnih izlagača, od kojih će 72 biti iz inostranstva. Na sajmu će učestvovati najveći domaći i brojni inostrani pisci i izdavači, koji će, po tradiciji, premijerno predstaviti najnovija izdanja, razgovarati o književnosti, izdavaštvu, aktuelnom društvenom trenutku, obeležiti važne jubileje.
Tokom predstojećih osam sajamskih dana, u najvećim izlagačkim prostorima Beogradskog sajma, poštovaoci književnosti moći će na jednom mestu da sagledaju celokupnu ovogodišnju izdavačku produkciju i da, po najpovoljnijim cenama, obogate sopstvenu biblioteku najnovijim naslovima domaćih i inostranih izdavačkih kuća.




U okviru veoma bogatog pratećeg programa, u nekoliko sala za zvanične prezentacije i na štandovima izlagača, biće predstavljena brojna nova izdanja i organizovani susreti i razgovori pisaca i izdavača sa čitaocima, knjižarima, bibliotekarima i posetiocima iz zemlje i inostranstva.
Počasni gost 59. Međunarodnog beogradskog sajma knjiga, sa sloganom „Knjiga produbljuje prijateljstvo, saradnja gradi budućnost“ je Narodna Republika Kina. Ekskluzivnost počasnog gosta i impresivna izlagačka ponuda učinili su da se prvi put ove godine izlagački prostor zemlje počasnog gosta nalazi u hali 2, na površini od 1000 kvadratnih metara. Na ovogodišnji Beogradski međunarodni sajam knjiga iz Kine dolazi delegacija koja broji 200 članova, među kojima je 100 uspešnih izdavača iz 60 izdavačkih kuća.
Na svom izlagačkom prostoru Kina će predstaviti svoje odabrane pisce, knjige, publikacije o tradiciji, kineskoj civilizaciji i savremenom kineskom društvu. U okviru pratećeg programa, na kineskom štandu će biti organizovani susreti pisaca i izdavača, promocije knjiga, tribine, dijalozi, otvoreni časovi kineskog jezika. 
Kao najreprezentativniji predstavnici književnosti zemlje počasnog gosta i učesnici 59. Međunarodnog sajma knjiga, u Beograd će doputovati jedanaest kineskih pisaca: A Lai, Ju Hua, Liu Dženjun, Li Er, Džang Juežan, Džao Lihung, Cao Vensjuen, Lao Ma (Ma Đunđije), Si Čhuan (Liu Đun), Mai Đija . Predviđeno je da se od 27. do 31. oktobra, na kineskom štandu, u Biblioteci grada Beograda i na Univerzitetu u Beogradu, organizuju književne tribine, tokom kojih će srpski i kineski pisci razgovarati o književnosti.
U ime zemlje počasnog gosta učesnike 59. Beogradskog sajma knjiga, na ceremoniji svečanog otvaranja pozdraviće poznati kineski romansijer Liu Dženjun.
U okviru predstavljanja zemlje počasnog gosta biće priređeno nekoliko tematskih izložbi koje svedoče o savremenom kineskom izdavaštvu, dometima i bogatstvu kineske kulture: Izložba fotografija svetske kulturne baštine u Kini, Dani kineskog filma u Jugoslovenskoj kinoteci, Izložba ilustracija savremenih kineskih dečjih knjiga i izložba fotografija „Lepote Kine - šarm provincije „Fuđijen“ 
Pored Kine, zemlje počasnog gosta, na 59. Beogradskom međunarodnom sajmu knjiga učestvuju i izdavači iz Angole, Austrije, Belorusije, Bosne i Hercegovine, Velike Britanije, Grčke, Indije, Irana, Makedonije, Francuske, Nemačke, Japana, Holandije, Hrvatske, Rusije, Španije, Crne Gore i drugih zemalja.
Prvi put ove godine Beogradski međunarodni sajam knjiga biće otvoren u hali 2, u nedelju, 26. oktobra u 18 časova.
U ime počasnog gosta učesnike Sajma će pozdraviti kineski književnik Liu Dženjun.
Ovogodišnji Sajam knjiga otvoriće pesnik i akademik Milosav Tešić.

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

59. Međunarodni beogradski sajam knjiga 26.10.- 2.11

Izvor: Politika, 22.Okt.2014

BEOGRAD,  –- Ovogodišnji 59. međunarodni sajam knjiga u Beogradu otvoriće kineski pisac Liu Dženjun i srpski akademik Milosav Tešić, saopštio je danas predsednik Odbora sajma Zoran Avramović na konferenciji za novinare...Najreprezentativnija i najposećenija književna manifestacija u ovom...

Nastavak na Politika...

Kina – zemlja partner ovogodišnjeg Sajma knjiga

Izvor: DobreVesti.rs, 22.Okt.2014

BEOGRAD - Međunarodni beogradski sajam knjiga, 59. po redu, biće održan od 26. oktobra do 2. novembra u halama Beogradskog sajma i protećiće u znaku Narodne Republike Kine, pod sloganom "Vreme je za knjigu".. . .Biće to i jedinstvena prilika da tokom nedelju dana posetioci iz Srbije i regiona...

Nastavak na DobreVesti.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.