Spas za giganta: SAAB nastavlja da živi, ali u Kini (FOTO)

Izvor: BKTV News, 30.Jan.2017, 21:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Spas za giganta: SAAB nastavlja da "živi", ali u Kini (FOTO)

Nakon bankrota, promene vlasnika, te brojnih obrta koji su praktično doveli do gašenja Saaba kao automobilske marke, nekadašnji model 9-3 nastaviće da se proizvodi u Kini kao električni automobili.

Kompanija "National Electric Vehicle Sweden" (NEVS), koja je aktuelni vlasnik onog što je preostalo od bivše švedske auto-marke, dobila je dozvolu od kineskih vlasti da u toj zemlji započne proizvodnju automobila sa električnim pogonom zasnovanih na Saabu 9-3. Fabrika u kojoj >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << će se izrađivati ovaj model trenutno je u izgradnji, a kada bude gotova imaće godišnji kapacitet od 200.000 električnih vozila.

SAAB successor NEVS receives China's approval for new electric car factory with capacity of 200,000 units per year https://t.co/EstmxWuCcx pic.twitter.com/4miDlP5ECs

Za početak, to će biti više nego dovoljno da se isporuči prvih 150.000 primeraka električnog modela 9-3 koliko je od NEVS-a naručila kineska kompanija "Panda New Energy".

Ugovor između dve firme, koji je vredan čak 12 milijardi dolara, potpisan je krajem 2015. a realizacija neće početi pre kraja 2017. kada se očekuje početak rada nove fabrike.

NEVS receives electric vehicle production license in China https://t.co/t84sIrMoZ8 #NEVS ex-#Saab #EV pic.twitter.com/cfZXpPvkGX

— SaabPlanet.com (@SaabPlanet) 25. јануар 2017.

Pored isporuke 150.000 električnih automobila do 2020. godine, sporazum koji je NEVS potpisao sa lizing kompanijom Panda New Energy podrazumeva da će Saab snabdevati kinesko tržište i drugim električnim vozilima, i da će pružati servisne usluge.

Osim što se novi 9-3 od starog razlikovati po tome što će imati električni pogon, ovaj model neće imati ni prepoznatljivi Saab amblem, jer NEVS nije dobio prava za njegovo korišćenje.

U javnost procurela fotografija novog supersportskog Meklarena (FOTO)

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.