Izvor: Nezavisne Novine, 01.Dec.2016, 18:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Saab se vraća proizvodnji automobila?

Da li će Saab, ali ovaj "leteći“, ponovo pokrenuti proizvodnju četvorotočkaša?

Saab planira povratak u automobilsku industriju... uslovno rečeno. Švedska marka je često reklamirala svoje automobile praveći paralelu sa lovačkim avionima istog naziva. U stvarnosti, ove dvije divizije su razdvojene 1990. godine, kada je automobilski sektor preuzeo General >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << Motors.

Saab Automobile nije uspio da donese novac američkom gigantu, koji je strpljenje izgubio 2010. Najprije je kompanija prodata holandskom Spykeru, da bi nakon toga otišla u bankrot. Ostaci nekada kultne firme danas pripadaju "New Electric Vehisles“ iz Švedske, koji se nadaju da će započeti proizvodnju električnog modela na bazi prastarog 9-3, i to 2017. godine. Turska vlada je takođe otkupila licencu za proizvodnju sopstvene verzije.

U međuvremenu, avio kompanija "Saab Group“ je prosperirala kroz proizvodnju aviona, projektila, radarskih sistema i softvera. Upravo ekspertiza u oblasti radara i softvera bi mogla da pomogne automobilskom sektoru da uspješno posluje, javlja švedski list "SvD Naringsliv“.

Planovi gravitiraju oko novih sistema koje je Saab razvio za novu generaciju Gripen E lovačkih aviona, koja u službu treba da stupi 2019. Riječ je o izuzetno robusnom kompjuterskom operativnom sistemu koji omogućava dodavanje funkcija poput sistema kontrole naoružanja bez da se ulazi u osnovni program. Radi se o istom principu primijenjenom kod iOS i Android platformi za mobilne telefone.

Gripen E takođe posjeduje novi tip radara koji koristi kola napravljena od galijum nitrida, koji može da barata velikim energetskim opterećenjima, što radaru omogućava da "vidi“ dalje u odnosu na konvencionalne sisteme, čak i sa manjim skenerom. Kompatibilan je sa 5G generacijom mobilne mreže telefonije.

Saab smatra da njegovi sistemi mogu biti direktno primijenjeni na autonomna vozila i nada se da će naići na spremno tržište za takvu vrstu tehnologije, jer ostalim proizvođačima su potrebne godine i milijarde evra da bi razvili sopstvene sisteme.

Šef Saaba, Hakan Buske je povodom svega rekao: "U proljeće 2017. osnovaćemo novu kompaniju koja će koristi naše solucije i raditi u okviru automobilske industrije. Već smo započeli razgovore sa različitim kompanijama i na prvom mjestu ciljamo evropsku automobilsku industriju.“

(Vrelegume.rs)

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.