Saab nastavlja da živi, ali samo u Kini

Izvor: B92, 30.Jan.2017, 15:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Saab nastavlja da živi, ali samo u Kini

Nakon bankrota, promene vlasnika, te brojnih obrta koji su praktično doveli do gašenja Saaba kao automobilske marke, nekadašnji model 9-3 nastaviće da se proizvodi u Kini kao električni automobili.

Kompanija National Electric Vehicle Sweden (NEVS), koja je aktuelni vlasnik onog što je preostalo od bivše švedske auto-marke, dobila je dozvolu od kineskih vlasti da u toj zemlji započne proizvodnju automobila sa električnim pogonom zasnovanih na Saabu 9-3. Fabrika u kojoj >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << će se izrađivati ovaj model trenutno je u izgradnji, a kada bude gotova imaće godišnji kapacitet od 200.000 električnih vozila.

Za početak, to će biti više nego dovoljno da se isporuči prvih 150.000 primeraka električnog modela 9-3 koliko je od NEVS-a naručila kineska kompanija Panda New Energy.

Ugovor između dve firme, koji je vredan čak 12 milijardi dolara, potpisan je krajem 2015. a realizacija neće početi pre kraja 2017. kada se očekuje početak rada nove fabrike.

Pored isporuke 150.000 električnih automobila do 2020. godine, sporazum koji je NEVS potpisao sa lizing kompanijom Panda New Energy podrazumeva da će Saab snabdevati kinesko tržište i drugim električnim vozilima, i da će pružati servisne usluge.

Osim što se novi 9-3 od starog razlikovati po tome što će imati električni pogon, ovaj model neće imati ni prepoznatljivi Saab amblem, jer NEVS nije dobio prava za njegovo korišćenje.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Saab nastavlja da živi, ali samo u Kini

Izvor: Nezavisne Novine, 30.Jan.2017

Nakon bankrota, promene vlasnika, te brojnih obrta koji su praktično doveli do gašenja Saaba kao automobilske marke, nekadašnji model 9-3 nastaviće da se proizvodi u Kini kao električni automobili...Kompanija National Electric Vehicle Sweden (NEVS), koja je aktuelni vlasnik onog što je preostalo...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.