Prvi Saab na struju

Izvor: B92, 22.Avg.2014, 10:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prvi Saab na struju

Iako su u poslednje vreme vesti o Saabu za temu imale finansijske probleme njegovog vlasnika, izgleda da je razvojno odeljenje vredno radilo, kako bi se završio prototip najavljenog električnog modela.

Kada je 2012. preuzeo Saab, konzorcijum NEVS najavio je da će se kompanija preorijentisati na proizvodnju električnih automobila.

Ipak, prvo vozilo koje je 2013. izašlo iz fabrike u Trolhatanu bio je obnovljeni >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Saab 9-3 sa benzinskom motorom, dok je proizvodnja električne verzije odložena.

Godinu dana kasnije, NEVS je predstavio prvi prototip električnog Saaba. Kao osnova poslužio je postojeći Saab 9-3 u koji je umesto benzinskog motora ugrađen elektromotor i set litijum-jonskih baterija.

Proizvođač je saopštio da električni motor razvija 140 ks i da je automobil u stanju da od 0 do 100 km/h ubrza za 10 sekundi, dok je maksimalna brzina 120 km/h.

Sa jednim punjenjem baterija električni Saab 9-3 može da pređe do 200 km, ali za sada nije poznato koliko vremena je potrebno za njihovu dopunu.

Inače, baterije su smeštene ispod poda vozila, tako da koristan prostor u kabini i prtljažniku nije smanjen.

Iz istog razloga, težište automobila je niže nego kod benzinca, što doprinosi boljoj stabilnosti u vožnji, a raspored mase po osovinama je idealnih 50:50.

"Električni Saab zadržao je bezbednosne karlteristike po kojima su automobili ove marke prepoznatljivi. Pri tome, cilj nam je bio da poboljšamo vozne karakteristike i kvalitet vozila", izjavio je potpredsednik Saaba, Stig Nodin.

NEVS nije saopštio kada će početi serijska proizvodnja, što je i razumljivo jer kompanija traži novog finansijera kako bi otplatila dugove i nastavila proizvodnju prekinutu u maju. Ranije je najavljeno da će se električni Saab najpre prodavati na kineskom tržištu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.