U potrazi za boljim životom

Izvor: RTS, 24.Okt.2014, 16:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U potrazi za boljim životom

Osmočlana porodica Nešković iz udaljenog planinskog sela Crvenika u kuršumlijskoj opštini gde nema ni puta ni škole u potrazi za boljim životom pre godinu i po dana preselila se u Medveđu. Radoš, otac šestoro dece dobio je posao u rudniku Lece, a opština im je obećala pomoć u rešavanju stambenog pitanja.

Odluka nije bila laka, ali nada i želja da deca žive bolje dovele su ih u Medveđu. Teško je bez svog krova nad glavom, ali se Jelena i Radoš, mladi, vredan >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i čestit bračni par ne žali.

"Ne kajem se što smo došli, jer nam je mnogo bolje. Uslovi za decu su bolji. Blizu je put, škola, vrtić, Dom zdravlja", kaže Radoš Nešković.

I ovu oronulu čakmaru sa dve sobe su jedva našli u Medveđi. Plaćaju kiriju da čovek ne poveruje 100 evra. Sa dečjim dodatkom i do nedavno socijalnom pomoći redovno izmiruju i sve račune. Za ostalo stežu kaiš i snalaze se dok ne stigne prva Radoševa rudarska plata.

"I privatno radim. Idem u šumu, vučem drva kao i ostali ljudi ovde. Snalazimo se nekako", kaže Radoš Nešković.

Imaju malo, a opet kuća puna dece, ljubavi i topline. Za devet godina Jelena je na svet donela četiri dečaka i dve devojčice: Mariju, Vidaka, Vukašina, Marijanu, Vasilija i Veselina.

"Ja sam jedinica i oduvek sam želela da imam dosta dece i oni su mi najveće bogatstvo. Jeste da ima dana kada nemaju, ali snaći ćemo se već", kaže Jelena Nešković.

I igraju se i pomažu majci. Najviše osmogodišnja Marija koja je i đak za primer.

"Najviše volim da čitam i pišem pesme. Srpski mi je omiljeni predmet", kaže Marija Nešković.

"Marija puno radi, odgovorna je, uredna, pažljiva, voli da uči", kaže Suzana Cvetković, učiteljica.

Iako ovde nemaju nikog svog u opštini kažu da Neškovići neće biti sami na putu da reše stambeno pitanje. Ima i volje i načina da im se pomogne.

"Mi ćemo preuzeti da makar godinu dana plaćamo kiriju za stan da oni ne bi imali troškove dok ne nađemo adekvatno rešenje", kaže predsednik opštine Medveđa Slobodan Drašković.

Ovo je jedina porodica koja se u proteklih nekoliko godina doselila u Medveđu. Možda su baš Neškovići nagoveštaj da bi slika o izraženoj migraciji u Gornjoj Jablanici mogla da se promeni.

rts.nis@rts.rs

+381 18 236 588
Pogledaj vesti o: Rudnik Lece

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.