Ružičaste litice govore o prošlosti Marsa

Izvor: B92, 21.Nov.2014, 20:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ružičaste litice "govore" o prošlosti Marsa

NASA Curiosity rover treba da ispita jedinstvenu stenovitu formaciju nazvanu Ružičaste litice, koja bi možda mogla da da odgovor na pitanje kako je nastao Mars.

Rover je završio prvu etapu “šetnje” došavši do zadatog odredišta u podnožju planine Šarp, a sada detaljnije ispituje stene u toj oblasti.

Tokom prvog putovanja, Kjuriositi je iz daleka ocenjivao potencijalno interesantna mesta sa >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kojih bi mogao prikupljati uzorke zahvaljujući kamerama i spektrometru.

Izloženi slojevi podnožja planine Šarp trebalo bi da drže dokaze o dramatičnim promenama u evoluciji Marsa.

Prva meta drugog Kjuriositijevog prolaska zove se Pelona i reč je o sitnozrnastoj steni sa tankim slojevima. Druga je na Ružičastim liticama.

“Do sada smo uspeli da utvrdimo da se okruženje na Marsu vremenom menjalo i da su se sedimenti spuštali i stvrdnjavali u stene”, kaže Ašvin Vasavada iz NASA Jet Propulsion Laboratory u Kaliforniji.

Kjuriositi se spustio na Mars u avgustu 2012. Analize do sad prikupljenih uzoraka stena otkrivaju da je na tom području nekada ležalo jezero i da je na Marsu bilo uslova za postojanje nekih mikroorganizama, ako je takvih ikada bilo ovde.

Kjuriositi je proeo drugu godinu prelazeći oblast između Jelounajf Beja i podnožja planine Šarp.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.