NASA snimila kamenu lopticu na površini Marsa

Izvor: Blic, 28.Sep.2014, 10:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NASA snimila kamenu lopticu na površini Marsa

Curiosity rover duže od dve godine luta površinom Marsa i svakodnevno šalje spektakularne fotografije. Poslednje u nizu otkrića je savršena kamena loptica na površini crvene planete.

Kamera rivera je ovo neverovatno iznenađenje zabeležila 11. septembra.

Na prvi pogled kamena loptica izgleda kao veštački stvoren objekat, ali je ipak reč o običnom kamenu neobične istorije.

Naime, Naučnici Nasine Laboratorije za mlazni pogon (JPL) objasnili >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << su da je kamena kugla prečnika jednog centimetra nastala geološkim procesom srašćivanja čestica.

Međutim, takav proces događa se isključivo u sedimentnim stenama, nastalim pod delovanju vode, leda i vetra. To je još jedan dokaz da je Mars nekada bio bogat vodom.

Pretpostavlja se da je kamena loptica otkrivena zahvaljujući eroziji tla ili se odnekud dokotrljala.

S obzirom da se Curiosty trenutno nalazi u podnožju Aeolis Monsa, planine visoke 5.500 metara, vrlo je verovatno da se kamena kuglica skotrljala sa padina planine.

Curiosity se upravo priprema za vađenje uzoraka u podnožju ove planine, a naučnic iz veruju da će analiza tih uzoraka pomoći u otkrivanju tajne nestanka vode s površine Marsa i odgovoriti da li je na susednoj planeti ikad bilo života.

Dvogodišnje putovanje po površini Marsa ostavilo je traga na Curiosityju. Tanki, aluminijski točkovi prilično su oštećeni pa su operateri prisiljeni da voze rover unazad.

Bez obzira na probleme, očekuje se kako će Curiosity poslati još mnogo spektakularnih fotografija iz planetarnog susedstva.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.