Evo kako ćemo sletati na Mars! (FOTO) (VIDEO)

Izvor: Telegraf.rs, 06.Sep.2014, 12:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evo kako ćemo sletati na Mars! (FOTO) (VIDEO)

NASA sprema novi projekat kojim želi da na površinu Marsa prizemlji još veću letelicu koja će pomoći u novom razotkrivanju Crvene planete

Manje od godinu dana nakon što su naučnici iz NASA-e na tlo Marsa spustili rover Kjuriositi, agencija radi na novom projektu pomoću kojeg će biti moguće sleteti još većom letelicom na tlo Crvene planete. 

Svemirska agencija NASA razvija ogromne ultrazvučne supersonične padobrane, koji će podsećati >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << na tanjire na naduvavanje. Oni bi trebalo da uspore bezbedno sletanje teške letelice kroz tanku atmosferu planete Mars.

Ova tehnologija će se koristiti za prizemljenje objekata težine od 10 – 15 tona, a projekat je nazvan LDSD.

Foto: Nasa

Postoji mogućnost da će nekoliko padobrana zbijenih jedan do drugog mogu postići najbolje rezultate pri sletanju, kao i da bi na taj način moglo da bude izbegnuto sudaranje sa drugim nebeskim telima.

Zbijeni padobrani bi imali ulogu generisanja ogromne količine tereta letelice koja bi bila poslata u ovu misiju.

Sletanje rovera ili neke druge letelice na površinu Marsa je vrlo zahtevno zbog toga što je atmosfera ove planete samo jedan odsto gustine Zemljine. Postoji previše vazduha pomoću kojeg letelica može da uspori i prizemlji se, ipak nedovoljno da bi se koristili samo padobrani i otrop vazduha, kao što je to moguće na Zemlji.

Foto: Nasa

- Radimo nešto što do sada nije viđeno u svetu. Dok na stvari gledam optimistički, sve će biti ok ali i ako ne bude, još bolje zato što nameravamo da više naučimo iz neuspeha nego iz uspeha - zaključio je Jan Klark.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs/ space.com)
Pogledaj vesti o: Rover

Nastavak na Telegraf.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.