Rols-rojs srezao dividende, najava teške godine

Izvor: B92, 12.Feb.2016, 16:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rols-rojs srezao dividende, najava teške godine

London -- Britanski proizvođač motora Rols-Rojs srezao je dividende akcionarima i upozorio da bi 2016. mogla biti izazovna za poslovanje, nakon mešovitih rezultata.

Prošlogodišnji neto profit, ili dobit posle oporezivanja, porastao je za 20 odsto, na 83 miliona funti (106 miliona evra) u poređenju sa 2014. godinom, navodi se u saopštenju kompanije, prenosi agencija Frans pres.

Ipak, bruto profit >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je smanjen za 12 odsto, na 1,43 milijarde funti, dok je prodaja pala za jedan odsto, na 13,4 milijarde funti.

Ova kompanija, koja snabdeva motorima avio-gigante poput Erbasa i Boinga, snizila je iznos godišnje dividende na 16,37 penija sa 23,1 penija po akciji, i dala tmurne prognoze za tekuću godinu.

"Naše perspektive za 2016. godinu su nepromenjene", izjavio je generalni direktor grupacije, Voren Ist, koji je u protekle dve godine izdao šest upozorenja vezano za profit, pošto je sunovrat cena nafte pogodio tražnju za proizvodima ove kompanije.

"Uprkos stabilnim tržišnim uslovima za većinu naših odeljenja, ovo će biti izazovna godina", dodao je on.

Rols-Rojs je prošle godine najavio izmene u rukovodstvu, što je rezultiralo odlaskom šefa vazduhoplovnog odeljenja.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.