Učenici potkovani znanjem u trci za mesto u Matematičkoj gimnaziji

Izvor: RTS, 11.Jun.2016, 09:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Učenici potkovani znanjem u trci za mesto u Matematičkoj gimnaziji

Veliko interesovanje za Matematičku gimnaziju u Beogradu i ove godine. U trci za 100 đačkih knjižica je 257 kandidata. Konačni rezultati prijemnog ispita održanog pre nedelju dana, objavljeni su juče.
Bolje pripremljeni kandidati ili, lakši zadaci? Čak 21 učenik imao je maksimalan broj poena.

"Verovatno >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i jedno i drugo, nešto su bolje urađeni zadaci nego prethodnih godina, ali to je znak da se đaci više i bolje pripremaju", objašnjava direktor Matematičke gimnazije u Beogradu Srđan Ognjanović.
Dobri kandidati ne dolaze samo iz prestonice, jer ova gimnazija, kao jedina u Srbiji, okuplja đake iz cele zemlje. Matematički talenat je, kažu, dobro raspoređen, a četvrtina đaka dolazi iz unutrašnjosti.
"Deca koja nisu iz Beograda obično su i više motivisana, to je nekako i prirodno, oni se odvoje od kuće i potrebno je da i sebi, roditeljima, okruženju dokažu da je taj izbor bio dobar i da nisu pogrešili što su došli u našu školu", kaže Ognjanović. 
Oni koji bi da postanu đaci ove gimnazije imaju dobre uzore. Uglavnom ih ne poznaju, ali o njihovim uspesima često slušaju.
"Ima stvarno odličnih, onih koji vole to i koji se time bave, opet ima dece koja su došla bez preterane želje", ističe učenica Jana Stojanović.
Učenik Aleksa Milojević kaže da je u jednom od najboljih odeljenja što se tiče matematike u ovoj školi.
"Dosta sam se takmičio i na svu sreću bio na dosta Olimpijada, relativno sam uspešan, evo recimo ove godine idem u Hong Kong na svetsku matematičku Olimpidaju", kaže Milojević.
Srbija je, ističu i profesori, veliki izvor talenata. Dobro je ako deca na vreme shvate za šta taj talenat mogu da iskoriste.
"Danas je sve matematika, i ekonomija je matematika, čak i u društvenim naukama se sve više baziraju na matematici i ovaj potencijal koji imamo treba iskoristiti pametno i podržati ljude koji rade u obrazovanju i rad sa matematičkim talentima", kaže profesor matematike Đorđe Baralić.
Novu generaciju talenata i onih koji će nas već od septembra radovati svojim uspesima i medaljama, upoznaćemo već u julu.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.