Prvi rezultati prijemnih za osnovce

Izvor: B92, 13.Jun.2012, 08:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prvi rezultati prijemnih za osnovce

Beograd -- Rezultati prijemnih ispita biće objavljeni u srednjim školama koje primaju darovite učenike u matematička, filološka, dvojezična i odeljenja umetničkih zanata.

Osmaci koji su položili prijemni moraju da polažu i obavezan završni ispit - položena mala matura je uslov da se završi osnovna škola, a poeni koje na ovoj proveri znanja budu osvojili đaci sabiraće se sa onima sa prijemnog i uticaće na mesto osmaka na konačnoj rang-listi.

Talenti moraju biti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << upisani u prvi razred pre nego što zvanično počne prvi krug upisa budućih srednjoškolaca kako ne bi mogli da konkurišu na dva mesta. Osmoletke su dužne da ovoj deci i pre objavljivanja konačnih rezultata završnog ispita izdaju potvrde o položenoj maloj maturi i broju osvojenih bodova zato što im je to potrebna za prijem u školama za darovite.

Upis u matematičkim, filološkim gimnazijama i odeljenjima umetničkih zanata i bilingvalnim traje samo jedan dan – 25. juna, a to je istovremeno i dan objavljivanja konačnih rezultata završnog ispita.

"Na dan slanja podataka u centralnu bazu Ministarstva prosvete i nauke (22. juna) rezultati završnog ispita mogu se promeniti isključivo na osnovu rešenja žalbi učenika. Sve ispravke moraju biti unete u centralni registar do 15 sati. Od 16 sati osnovne škole su obavezne da izdaju potvrde učenicima o uspehu sa male mature, koje će im sutradan biti neophodne za upis u školama za obdarene. Deca koja postanu prvaci u srednjim školama za talente neće popunjavati listu od 20 želja kao većina njihovih vršnjaka. To je dobro, jer tako neće moći da zauzmu mesto drugim osmacima u „običnim” gimnazijama i srednjim stručnim školama", objasnila je Vesna Nedeljković, direktorka OŠ „Mihailo Petrović Alas”.

Ove godine na završnom ispitu pojačana je kontrola na svim nivoima: supervizori imaju više ovlašćenja, broj osvojenih bodova će se saopštavati lično i prvi put će svako dete imati pravo uvida u svoj rad iz srpskog (maternjeg) jezika i matematike pre podnošenja prijave.

"Ranije je bilo potrebno podneti prigovor školskoj komisiji da bi se ostvarilo pravo uvida u test. Sada svi osmaci mogu da pogledaju svoje radove, pa da, ukoliko smatraju da su oštećeni, podnesu žalbu i zatraže ispravku ", razjasnila je Snežana Knežević, direktorka OŠ „Vladislav Ribnikar”.

Prethodnih godina bilo je propusta u ocenjivanju – počev od onih koji su bili rezultat grešaka u ključu, to jest rešenjima testova, do namerno ili slučajno poklonjenih ili uskraćenih poena u zbrajanju.

"Posle određenog broja pregledanih testova tražiće se od ocenjivača da saopšte da li su uočili propuste u ključu. Direktori škola će morati sve vreme da kontrolišu svoje mejlove, jer će svakog časa moći da im stignu nove instrukcije za ocenjivače sa nekim, eventualnim ispravkama u rešenjima zadataka", pojašnjava Kneževićeva, podsećajući da je prošle godine u ocenjivanju utvrđeno 35 odsto pogrešaka za srpski, i 29 odsto za matematiku, o čemu je „Politika” pisala.

"Ove nepravilnosti utvrđene su, doduše, na nivou 44 škole, ali je i to nedopustivo. Neka je samo jedno dete tako oštećeno to je ozbiljan problem! ", zaključuje Kneževićeva.

Ona naglašava da novine u sprovođenju male mature i upisa u srednje škole, koliko god neupućenima delovale komplikovano ili sa previše kontrole, imaju jedan cilj: što veću pravednost, jednoobraznost i iste šanse za sve osmake. Ipak, tako ne razmišljaju sve njene kolege.

Ceo tekst možete pričitati u onlajnizdanju Politike.
Pogledaj vesti o: Rezultati prijemnog ispita

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

I jedno dete oštećeno na upisu je problem

Izvor: Politika, 12.Jun.2012, 22:21

Talenti moraju biti upisani u prvi razred pre nego što zvanično počne prvi krug upisa budućih srednjoškolaca – Osmaci imaju pravo da vide svoj test i podnesu prijavu ako smatraju da treba..Konačni rezultati prijemnih ispita biće objavljeni danas u srednjim školama koje primaju darovite učenike...

Nastavak na Politika...

Rezultati male mature na oglasnim tablama u školama

Izvor: Studio B, 13.Jun.2012

Obaveza škola je da pronađu adekvatna mesta za oglasne table u učionicama ili hodnicima...Poslednjih dana u medijima se spekulisalo o tome na koji će način rezultati male mature, kao i rang liste za upis u srednje skole, biti objavljeni u školama, jer zahtev poverenika za informacije i Zakon o...

Nastavak na Studio B...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.