Završetak naturalne restitucije do kraja 2017.

Izvor: Radio 021, 09.Okt.2016, 21:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Završetak naturalne restitucije do kraja 2017.

Naturalna restitucija biće završena do kraja iduće godine, procenjuje direktor Agencije za restituciju Strahinja Sekulić.

On ističe da je nekadašnjim vlasnicima brojnih zgrada, poslovnih prostora i stanova do sada u naturi vraćeno 95 odsto objekata.

"Agencija je do sada rešila 41.461 zahtev ili oko 55 odsto od ukupno podnetih zahteva, a bivšim vlasnicima vraćena su 3.892 poslovna prostora, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << 691 stan i 741 zgrada, što je ukupno 5.335 objekata, površine 551.570 metara kvadratnih", rekao je Sekulić.

Prema njegovim rečima, naturalna restitucija biće završena do kraja iduće godine, osim poljoprivrednog zemljišta, mada su, ističe, i tu napravljeni značajni prodori.

Sledeća faza je, kaže, obeštećenje i taj posao će trajati u narednih pet do sedam godina kada bi ceo postupak restitucije trebalo da se završi.

"Zakonom je predviđeno da obeštećenje počne od 2018. godine. Do tog momenta mi treba da procenimo celokupnu imovinu koja ne može da bude vraćena", kaže Sekulić, navodeći da je za obeštećenje prema zakonu predviđeno dve milijarde evra.

Prema procenama agencije, starim vlasnicima biće moguće isplatiti od 10 do 15 odsto od vrednosti oduzete imovine. "To je realnost, drugačije je nemoguće. Vrednost oduzete imovine je veća od 40 milijardi evra. Srbija nema kapacitete da ih u potpunosti obešeteti. Način na koji radimo je prihvatljiv i najmanje nepravedan", zaključuje Sekulić.

Kada je reč o sprovođenju Zakona o otklanjanju posledica oduzimanja imovine žrtvama Holokausta koje nemaju živih zakonskih naslednika, to ide odlično, tačnije, dodaje, krenulo je bolje nego što se očekivalo.

"Do sada smo vratili više od 1.000 metara kvadratnih poslovnog prostora, i to u centru Beograda. Nastavljamo dalje, vratili smo 14 objekata čija je vrednost veća od dva miliona evra", navodi Sekulić, i ističe da je u Agenciji organizovana posebna jedinica za vođenje ovih predmeta, koja je već tokom jula donela prva rešenja, te da je odlična saradnja sa jevrejskim opštinama.

Autor: Tanjug

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.