Vile za funkcionere se ne vraćaju?

Izvor: B92, 20.Jul.2012, 21:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vile za funkcionere se ne vraćaju?

Beograd -- Zakon propisuje da objekti koje država koristi za smeštaj funkcionera i diplomata ne mogu biti vraćeni ranijim vlasnicima.

Većina objekata koje država koristi za smeštaj funkcionera i diplomatskih predstavništava su u državnom vlasništvu i zakonom je propisano da oni ne mogu biti vraćeni ranijim vlasnicima, izjavio je predsednik Mreže za restituciju Mile Antić, uz ocenu da bi to moralo da bude promenjeno.

On je za Tanjug rekao da je slučaj vile >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u Lackovićevoj ulici, koju su do sada koristili državni funkcioneri, donekle specifičan, jer je deo kuće u formalnom vlasništvu sestara Ivanke Miljački i Jelene Obradović, dok je ostatak njihovo nasledstvo, tako da je država taj objekat koristila na osnovu ugovora o najmu.

Zakonom o vraćanju oduzete imovine i obeštećenju propisano je da se pravo svojine ne vraća na nepokretnostima koje su namenjene za reprezentativne potrebe Narodne skupštine, predsednika Republike i Vlade, na onima koje su u vlasništvu Republike Srbije a namenjene su za smeštaj stranih diplomatsko-konzularnih predstavništava, vojnih i trgovinskih predstavništava i predstavnika pri diplomatsko-konzularnim predstavništvima.

"Zakon bi trebalo promeniti, kako bi se ukinulo to besmisleno ograničenje koje predstavlja prepreku za vraćanje objekata. Država bi trebalo da vrati te objekte, pa makar se u njima nalazile i strane ambasade, i da tako pošalje jasnu poruku da se investicije u Srbiji isplate jer je imovina osigurana", rekao je Antić.
Pogledaj vesti o: Restitucija

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.