Vila između ambasada SAD i Izraela zavadila DIPOS i Agenciju za restituciju

Izvor: Politika, 10.Okt.2015, 09:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vila između ambasada SAD i Izraela zavadila DIPOS i Agenciju za restituciju

Nakon što su imanje i kuća u Bulevaru kneza Aleksandra Karađorđevića 51 u junu ove godine vraćeni naslednicima nekadašnjih vlasnika, DIPOS je zatražio ponavljanje postupka, a potom se žalio Tužilaštvu i Ministarstvu finansija

Paučina na kapiji vile u Bulevaru kneza Aleksandra Karađorđevića broj 51 na prvi pogled može da svedoči o tome da u dvorište ovog zdanja odavno niko nije kročio, niti da se bilo ko za njega interesuje. Međutim, upravo ova prelepa kuća unela >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << je razdor i postala uzrok sukoba između dve državne institucije – DIPOS-a i Agencije za restituciju. Kada je početkom juna agencija usvojila zahtev naslednika nekadašnjih vlasnika i odlučila da vrati ovu imovinu u naturalnom obliku, izgledalo je kao da će to biti samo jedan mirno rešen slučaj restitucije. Vila je vraćena naslednicama Lani Kindij iz Hrvatske i Ivani Milošević Deram iz Francuske. Ipak, kako kažu u Agenciji za restituciju, bilo je to samo zatišje pred buru koja je usledila. Oko državne imovine usledila je žestoka svađa državnih službenika, koja još nije dobila epilog.

Iako je istekao rok za žalbu, a rešenje o vraćanju imovine postalo pravosnažno, Republičko pravobranilaštvo zatražilo je od agencije da poništi rešenje o vraćanju imovine, dok je DIPOS zahtevao ponavljanje postupka. Ovo preduzeće, čiji je posao iznajmljivanje državnih nekretnina, smatra da je, suprotno važećim zakonima, izostavljeno prilikom donošenja odluke o vraćanju ove imovine.

Nakon što je agencija odbacila zahteve Pravobranilaštva i DIPOS-a, usledila je žalba Tužilaštvu koje još nije donelo odluku o tome da li je zaista ispoštovan zakon u ovom slučaju. DIPOS se u međuvremenu požalio i Ministarstvu finansija koje ne može da odlučuje o ovom postupku, budući da proces u Tužilaštvu još nije završen.

U agenciji smatraju da DIPOS nema pravo da učestvuje u postupku vraćanja imovine u Bulevaru kneza Aleksandra Karađorđevića, jer nije vlasnik ove nekretnine već samo upravlja njome. Vlasnik je Republika Srbija koju je predstavljalo Republičko pravobranilaštvo.

Predstavnici DIPOS-a suprotnog su mišljenja. Smatraju da je zaštita državnih interesa jedan od njihovih zadataka, budući da raspolažu luksuznom državnom imovinom.

Izgleda da je baš to imao na umu advokat Dragan Ivanović kada je pisao žalbu premijeru Aleksandru Vučiću, i to ne samo kao punomoćnik DIPOS-a, nego, kako je naveo, kao član Glavnog odbora Srpske napredne stranke. Ivanović je, kako stoji u žalbi, ukazao premijeru na „brojne povrede relevantnih zakona i protivustavno postupanje Agencije za restituciju”.

Zgrada u Bulevaru kneza Aleksandra Karađorđevića 51, koja se nalazi preko puta američke ambasade, kako kažu u DIPOS-u, spada u reprezentativne objekte namenjene za potrebe Narodne skupštine ili vlade. Predstavnici Agencije za restituciju ističu da je ova zgrada nekada predstavljala reprezentativni objekat, ali da nije imala taj status u trenutku donošenja Zakona o restituciji (2011. godine).

– Ne postoji nijedan pravni razlog za poništavanje rešenja o vraćanju vile u Bulevaru kneza Aleksandra Karađorđevića 51. Imovina koja je u vreme usvajanja Zakona o restituciji bila predviđena za diplomatsko-konzularna predstavništva i predstavljala reprezentativne objekte ne može da bude vraćena starim vlasnicima. Utvrdili smo da se ove zakonske odredbe ne odnose na spornu vilu. Kada smo bili na terenu i pravili zapisnik o ovom imanju, ono je bilo prazno i poprilično zapušteno. Koliko znamo DIPOS se spremao da ga obnovi i izda – kažu predstavnici agencije.

Kako saznajemo u DIPOS-u, ovaj objekat je zakupljen, ali nisu nam otkrili identitet zakupca.

Samo jedan obilazak oko visokih zidina koje opasuju lepu belu vilu, dovoljan je da se zaključi da je niko ne posećuje svakodnevno. U prostor između dve dvorišne kapije nagurani su računi za vodu, paučina se spušta niz sporedni ulaz u dvorište, a polomljene su brojne cigle na ogradi.

Činjenica da se ova vila nalazi stotinak metara od kapije Belog dvora, naslanja se na ambasadu Izraela, a gleda na američku, govori dovoljno o atraktivnosti lokacije. Tokom istorije menjala je namene. Na ovoj adresi nalazila se nekadašnja Agencija za istraživanje medija i javnog mnjenja Državne zajednice SCG. Vila je, kako su izveštavali mediji 2004. godine, zapala za oko i članovima porodice Karić, kada su bili u punoj ekonomskoj moći. Objekat je 2011. godine bio stavljen na raspolaganje Ministarstvu spoljnih poslova, ali je dve godine kasnije ponovo vraćen na korišćenje DIPOS-u. Nikada nije izuzet iz fonda ovog preduzeća.

Kada se uzme u obzir da je reč o kući ekskluzivnog spoljašnjeg izgleda od barem 450 kvadratnih metara, sa velikim dvorištem, lako se može razumeti toliko dizanje prašine oko ovog imanja kojeg država ne želi da se odrekne tako lako.

Jelena Popadić

-----------------------------------------

Tužilaštvo bi trebalo da štiti državnu imovinu

U DIPOS-u smatraju da povraćaj imovine u naturalnom obliku u najvećem broju slučajeva predstavlja nemoguću misiju nakon toliko godina. Baš zbog toga država bi trebalo da zaštiti svoja prava, a Pravobranilaštvo, kako kažu u DIPOS-u, da se žali na sva sporna rešenja. Prilikom vraćanja imovine država se često žali i po nekoliko puta. Na rešenje o vraćanju Hotela „Splendid”, koji se nalazi u Ulici Dragoslava Jovanovića, tik pored Skupštine grada, žalila se Agencija za privatizaciju koja je smatrala da hotel ne može da bude vraćen jer se nalazio u postupku privatizacije. Ministarstvo finansija je nekoliko puta poništavalo odluku Agencija za restituciju o povratku ove imovine. Takođe, ni Železnice Srbije nisu htele da se odreknu Hotela „Beograd”. I u ovom slučaju ministarstvo je nekoliko puta obaralo rešenja o vraćanju imovine.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.