U državnim vilama najmanje diplomata

Izvor: Danas, 24.Jun.2015, 11:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U državnim vilama najmanje diplomata

Beograd - Mreža za restituciju juče je predložila da crkve i verske zajednice koje potražuju razne oduzete nekretnine od države zatraže da im se supstitucijom u imovinu daju objekti kojima sada upravlja DIPOS, državno preduzeće koje se bavi iznajmljivanjem i ustupanjem državnih nekretnina diplomatsko-konzularnim predstavništvima. Naime, Mreža je nedavno, nakon skidanja oznake poverljivosti, utvrdila da DIPOS (privredno društvo koje se bavi iznajmljivanjem i održavanjem državnih >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << nekretnina) raspolaže sa čak 474 nekretnine - od vila i stanova do poslovnog prostora, a ne sa 158 kako se ranije mislilo, pri čemu je samo šest od svih tih nekretnina predmet zahteva za restituciju.

Kako za Danas objašnjava Mile Antić, koordinator Mreže, do sada je postojalo jako lobiranje "iz tajkunskih krugova" da se imovina DIPOS-a izuzme iz restitucije, da se ne bi događalo da neka ambasada mora da se seli zato što stari vlasnik želi nazad vilu u kojoj se sada nalazi to diplomatsko predstavništvo. Međutim, pošto je utvrđeno da takvih i sličnih slučajeva ima samo šest, od ukupno 474 objekata u portfoliju DIPOS-a, dok se ostali izdaju raznim drugim licima, koji često nemaju nikakve veze sa diplomatijom, Mreža sada veruje da bi te druge nekretnine bile pogodne za zamensku restituciju, to jest da bi mogle biti date recimo crkvama i verskim organizacijama koje iz raznih razloga ne mogu da dobiju nazad svoju originalnu imovinu u naturi.

- Zar ne bi i simbolički bilo prikladno da se recimo zgrada Magistrata u Zemunu da u zajedničko vlasništvo pravoslavnoj, jevrejskoj, katoličkoj i islamskoj zajednici, umesto što se sada u njoj nalazi jedna mala vanparlamentarna stranka - kaže Antić, aludirajući na Srpsku radikalnu stranku, koja se već decenijama nalazi u zgradi u centru Zemuna kojom upravlja DIPOS. Drugi primer koji Antić navodi je zgrada koju koristi Ekonomski institut na uglu ulica Kralja Milana i Dobrinjske.

Međutim, naš sagovornik ističe da se "sada u Ministarstvu finansija sprema zakon koji se čak isto i zove kao ondašnji Šešeljev zakon, po kojem su se onda obogatili razni Miškovići i drugi tajkuni". U pitanju je zakon o posebnim uslovima prodaje pojedinih objekata u državnoj svojini, koji bi, kako kaže Antić, trebalo da propiše da svi oni koji od početka ove godine koriste državne nekretnine imaju pravo prvenstva njihovog otkupa.

Antić podseća da je u toku javna rasprava o izmenama Zakona o restituciji i da je jedinstven stav radne grupe da bi trebalo promeniti odredbu koja je do sada izuzimala imovinu DIPOS-a iz restitucije. Zbog toga je Mreža pre dva dana poslala svim crkvama i verskim zajednicama dopis sa spiskom svih DIPOS-ovih nekretnina koje bi po njihovom mišljenju trebalo da budu uključene u korpus nekretnina za davanje u restituciju ovim institucijama.
Pogledaj vesti o: Nekretnine

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.