Tajkuni, dalje ruke od zemlje

Izvor: B92, 13.Feb.2015, 15:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Tajkuni, dalje ruke od zemlje"

Mreža za restituciju traži od Agencije za privatizaciju sprovođenje restitucije građevinskog zemljišta u državnoj svojini, pre nego što bude ponuđeno na tržištu

"Mi pokušavamo da dostavimo novom direktoru nešto što se krije, iako je objavljeno u Službenom glasniku, a to su odluke Ustavnog suda kojima se potvrđuje da je bez obzira na sve privatizacije u poslednjih 25 godina, građevinsko, poljoprivredno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i šumsko zemljište ostalo u vlasništvu države", rekao je predstavnik Mreže za restituciju u Srbiji Milivoje Antić.

Prema Antićevim rečima, Mreža za restituciju podržava stav novog direktora Agencije za privatizaciju LJubomira Šubare da nijedno preduzeće, koje ima nepokretnosti koje se potražuju u restituciji, neće biti prodato.

"Za razliku od njegovih prethodnika koji su nas proglašavali državnim neprijateljem, dajemo mu podršku. Malo je suludo da moramo da pohvalimo nešto što je samo poštovanje zakona, ali nažalost svi njegovi prethodnici su bili na tom nivou nepoštovanja zakona", kazao je Antić.

On je dodao da su postupci privatizacije u proteklim godinama u Srbiji doneli mnogo troškova i socijalnih problema.

Antić je naveo da "tajkuni", nemaju pravo na prisvajanje zemljišta koje je u državnom vlasništvu, već jedino mogu da plaćaju građevinsku naknadu.

"Njihovi pokušaji da prisvoje to zemljište, ili nastave da ga koriste, su skandalozni, a skandalozno bi bilo da im Vlada i dalje dozvoljava da ostanu u tom statusu besplatnog korišćenja i održe taj monopol koji imaju nad državnom imovinom, koja nije njihova", istakao je on.

Antić je ocenio da oni investitori koji su učestvovali u privatizacijama, nisu platili nikakvu naknadu za korišćenje zemljišta. "Nisu ništa platili niti procenili, a ako su nekome platili za gradjevinsko i poljoprivredno zemljište to su platili nekom političaru na ruke, znači nisu doneli nikakvu korist državi već socijalno veliku štetu", rekao je Antić.

On je kazao da će Mreža za restituciju ubrzo zatražiti od nadležnog ministarstva i izmene Zakona o restituciji, kako bi se uvela supstitucija, odnosno zamene neke imovine, koju nije moguće vratiti, drugom imovinom.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.