Šta je restitucijom do sada vraćeno SPC

Izvor: Radio 021, 15.Jan.2017, 21:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta je restitucijom do sada vraćeno SPC

Srpskoj pravoslavnoj crkvi do sada je restitucijom vraćeno ukupno 52.871 hektar zemljišta i 47.433 kvadrata objekata, rekli su za N1 u Agenciji za restituciju.

Kako navode, SPC je vraćeno pravo svojine ili dato pravo svojine na drugoj odgovarajućoj imovini.

Prema njihovoj proceni, do sada je vraćeno 45 odsto oduzetih površina objekata, jer su u jednom broju zahteva kao površine objekata navođene površine samih parcela na kojima su se objekti nalazili, što u >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << najvećem broju slučajeva nije ista površina.

"Ovo je posledica činjenice da zemljišne knjige nisu vodile podatke o površinama objekata, već samo površinama parcela (zemljišta), a zahtevi su postavljeni na osnovu podataka iz zemljišnih knjiga", navode u Agenciji za restituciju.

Neki od vraćenih objekata su poslovni prostori na Bulevaru kralja Aleksandra br. 17 (JAT, Simpo..) i "dvorišna" zgrada, stanovi i poslovni prostori na Bulevaru kralja Aleksandra br. 20 u Beogradu, poslovni prostori na Terazijama 22, 13 stanova u zgradi na Studentskom trgu u Beogradu, poslovna zgrada u ul. Zmaj Jovinoj br. 4 u Novom Sadu. SPC-u je vraćena zgrada "Preparandija" u Somboru, četiri poslovne zgrade u Sremskim Karlovcima, zgrada u Kraljevu a vraćena je i slika "Portret Mihajla Pupina", rad Uroša Predića.

Postupak "crkvene" restitucije, odnosno vraćanje crkvama i verskim zajednicama oduzetog prava svojine na imovini bi do kraja ove godine trebalo da bude završen u više od 90 odsto predmeta, navode u Agenciji za restituciju.

Kad je u pitanju tzv. opšta restitucija, vraćanje in natura bi trebalo da bude privedeno kraju za oko godinu i po dana, dok bi ceo postupak opšte restitucije (koji je, uslovno govoreći, podeljen u dva stepena: naturalno vraćanje i obeštećenje) trebao biti okončan u periodu od pet do sedam godina.

Autor: N1

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.