Srbija tužila Srbiju zbog crkvenog zemljišta

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Apr.2015, 10:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija tužila Srbiju zbog crkvenog zemljišta

Država je prvo vratila, pa osporila vraćanje poljoprivrednog zemljišta Srpskoj pravoslavnoj crkvi, te je tužila Agenciju za restituciju Republike Srbije zbog odluke o povraćaju zemljišta. Na kraju, oranice ipak moraju da se vrate Crkvi, piše današnji Blic.

Presudom Vrhovnog kasacionog suda Eparhiji bačkoj biće vraćeno 19,8 hektara poljoprivrednog zemljišta za koje je Ministarstvo poljoprivrede, odnosno >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Državno pravobranilaštvo, tražilo da se poništi rešenje o vraćanju, saznaje "Blic".

Nema više osporavanja

Značaj ove presude ogleda se i u tome što niko više ne može da ospori vraćanje zemljišta crkvama i građanima kojima je još devedesetih godina počela da se vraća zemlja, a što je nastavljeno poslednjih godina. Crkvi su, međutim, tek poslednjih godina počela da stižu rešenja.

Republika Srbija je u ovom sporu tužila Republiku Srbiju - Agenciju za restituciju. Smatra da je crkvi trebalo da se umesto poljoprivrednog zemljišta da druga imovina ili isplati novčana nadoknada. Vrhovni kasacioni sud je protumačio da se novac isplaćuje samo ako nije moguće vraćanje u naturalnom obliku ili u vidu druge imovine.

"Zahtevi da se umesto poljoprivrednog zemljišta vrati drugo zemljiste bude sumnju da je reč o zaštiti uzurpatora poljoprivrednog zemljišta, pre svega u Vojvodini. Vrhovni sud je tom odlukom spasao proces vraćanja poljoprivrednog zemljišta crkvama i građanima", kaže direktor Agencije za restituciju Strahinja Sekulić za "Blic".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.