Srbija prva donosi zakon o imovini žrtava holokausta

Izvor: RTS, 10.Feb.2016, 16:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija prva donosi zakon o imovini žrtava holokausta

Potpredsednik Skupštine Srbije Veroljub Arsić i delegacija Svetske jevrejske organizacije za restituciju koja boravi u poseti Beogradu pozdravili su donošenje zakona o otklanjanju posledica oduzimanja imovine žrtvama holokausta koje nemaju živih zakonskih naslednika.
Takođe je istaknuto da je Srbija prva zemlja, od svih potpisnica Terezinske >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << deklaracije, koja ovakvo zakonsko rešenje donosi, saopšteno je iz parlamenta.
Arsić je informisano delegaciju, koju predvodi sudija Elen Heler, da Skupština upravo raspravlja o ovom Predlogu zakona i obavestio ih da su sve poslaničke grupe najavile da će glasati za njegovo usvajanje.
Ocenio je da je ovo veoma važno za Srbiju, jer i pored političkih razlika, ova činjenica govori da su građani jedinstveni po ovom pitanju.
„Kroz to jedinstvo želimo da ispravimo nepravdu koja traje već osmu deceniju. Usvajanjem ovog Predloga zakona zaokružuje se proces vraćanja imovine oduzete posle 1941. godine, rekao je Arsić.
"Pitanje vraćanja imovine pripadnicima jevrejskog naroda je veoma važno, jer želimo da na određeni način te ljude obeštetimo, iako suštinski nismo za tu nepravdu odgovorni, zato što je Srbija bila pod okupacijom i njeni građani su delili istu sudbinu"“, poručio je Arsić.
Arsić je najavio da će Srbija po donošenju zakona organizovati, uz podršku USAID-a i GIZ-a, međunarodnu konferenciju o ciljevima zakona i rezultatima njegovog sprovođenja, kako bi pokazali dobru praksu drugim zemljama koje su na putu da ovakav zakon donesu.
„Smatram da neće biti problema u primeni zakona, jer nama u parlamentu nije samo važno da zakon usvojimo, već su nam važni i rezultati zbog kojih je on donet. Ovakva konferencija bila bi početak konačne realizacije Terezinske deklaracije“, smatra Arsić.
Sudija Elen Heler zahvalila je Vladi Srbije i Narodnoj skupštini na donošenju zakona kojim se reguliše pitanje oduzete imovine pripadnicima jevrejskog naroda u periodu Holokausta. Ona je istakla da je ovo model koji treba da slede i druge zemlje.
„Bila sam 2009.godine u Terezinu, kada je 46 zemalja i njihovih 800 predstavnika potpisalo deklaraciju, i znam da je do danas Srbija jedina zemlja koja usvaja ovakav zakon.
Verujem da, ne samo jevrejska zajednica, već i sve organizacije i demokratije cene ovakav primer vladavine prava“, poručila je Heler.
Članovi delegacije Svetske jevrejske organizacije za restituciju posebno su pozdravili ideju održavanja međunarodne konferencije o efektima zakona i ponudili svoju pomoć pri njenoj organizaciji.
Takođe, predstavnici jevrejske zajednice u Srbiji, koji su prisustvovali sastanku, istakli su da su zadovoljni jer su učestvovali u Radnoj grupi koja je pripremala predlog zakona. Dodali su da on ima više moralnu nego materijalnu poruku, jer je ispravka dugogodišnje nepravde simbolična i predstavlja poruku za čitavo društvo, navodi se u saopštenju.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.