Sporna restitucija

Izvor: RTS, 18.Jul.2014, 12:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sporna restitucija

Agencija za restituciju u avgustu 2012. godine donela je rešenje o vraćanju zgrade sa poslovnim prostorom Kragujevčaninu Dušanu Filipoviću, zakonskom nasledniku bivšeg vlasnika. Ministarstvo finansija i Upravni sud, potvrdili su to rešenje pre godinu dana, čime je ono postaloi pravosnažno i izvršno. Međutim, porodica Filipović, koja je među prvima u Srbiji podnela zahtev za restituciju, do danas nije ušla u >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << svoj objekat.

Naslednici predratnog trgovca Radisava Filipovića, 65 godina čekali su da im se vrati oduzeta imovina. Po, donošenju rešenja Agencije za restituciju, njegov sin, Dušan, uknjižen je kao vlasnik objekta od 120 kvadrata i placa porez na imovinu, ali kuću i dalje koristi i izdaje u zakup bivši radnik preduzeća NIK Zagreb, koje je tu imalo radnju.

"Kada se raspala Jugoslavija, lice je zaplenilo robu, lokal i inventar i proglasilo se vlasnikom lokala", kaže Svetozar Filipović, naslednik.

Po tužbi Dušana Filipovića, Osnovi sud u Kragujevcu, donosi prvostepenu presudu, po kojoj su tuženi Toplica Tucaković iz Kragujevca i DOO Tajm aut iz Beograda, u obavezi mu predaju u posed, porodičnu stambenu i pomoćnu zgradu. Apelacioni sud ukida presudu i vraća je na ponovni postupak prvostepenom sudu.

U Apelacionom sudu nisu mogli da komentarišu rešenje, jer je postupak još u toku. U odgovoru dostavljenom redakciji TV centra RTS-a u Kragujevcu navode da je potrebno da Osnovni sud utvrdi činjenično stanje, otkloni nedostatke i donese pravilnu odluku.

U rešenju Apelacionog suda, navodi se, i da se ne može sa sigurnošću utvrditi, koju nepokretnost tuženi treba da predaju porodici Filipović. Na licu mesta, kaže se, postoji poslovno stambena zgrada, a ne nepokretnosti koje su im vraćene rešenjem Agencije za restituciju.

"Oni su od tavaničnog dela napravili stambeni prostor i naređeno im je rušenje. Gabariti iz Katastra nisu menjani 150 godina. Agencija za restituciju ne bi mogla u naturi da vrati objekat uopšte da je bilo kakvo razmimoilaženje u pitanju između katastra nekada i katastra sada" kaže Svetozar Filipović, naslednik.

Svetozar kaže, da neće odustati dok njegova porodica ne uđe u svoj posed. Želja mu je da njegov otac Dušan koji ima 84 godine, bar još jednom pređe prag kuće u kojoj je proveo detinjstvo.

rts.kragujevac@rts.rs

+381 34 335 542
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.