Sporna restitucija

Izvor: RTS, 10.Nov.2014, 17:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sporna restitucija

Iako je Agencija za restituciju 2012. godine donela rešenje o vraćanju zgrade sa poslovnim prostorom Kragujevčaninu Dušanu Filipoviću, on je ni do danas ne koristi. Nekadašnji korisnici pokrenuli su sudski postupak, pokušavajući da ospore sve prethodne odluke o vraćanju objekta vlasnicima. Sudski izvršitelji danas su vlasniku uručili rešenje o iseljenju.

Poslovni objekat u centru Kragujevca konfiskovan je 1948. godine. Do 1991. ustupljen je na korišćenje tekstilnoj >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << firmi "Nik" iz Zagreba. Nekadašnji radnik tog preduzeća Toplica Tucaković godinama je koristio lokal i izdavao trećim licima.

Posle odluke Agencije za restituciju on je vraćen nekadašnjem vlasniku Dušanu Filipoviću, ali je korisnik odbijao da ga napusti, uz obrazloženje da ga je otkupio od zagrebačke firme. Ugovore koji su tom prilikom bili potpisani, nadležni sud u Kragujevcu proglasio je ništavnim.

Kada je zakupac, srednim oktobra, napustio lokal Filipovići su konačno ušli u posed. Međutim, Osnovni sud donosi provremenu meru kojom im se naleže da ga odmah napuste i predaju tužiocima: Toplici Tucakoviću i firmi koja ga je koristila. Sudski izršitelji su danas vlasniku uručili rešenje o iseljenju.

"Na ovo sam bio prinuđen kako mi više ne bi pravili štetu u lokalu. Sada sam ja u objektu, pošto sam jedini i izričiti vlasnik. Sudija je, iz meni nepoznatih razloga, donela ovu privremenu meru za iseljenje, zbog, kako je rečeno sprečavanja upotrebe sile. Pitam se, kakve sile, kada sam ja ovde sa svojom porodicom?", kaže Svetozar Filipović, naslednik konfiskovane imovine.

Ipak, Toplica Tucaković tvrdi da je vlasnik i držalac sporne nepokrentnosti, iako su Ministarstvo građevine i nadležna gradska uprava odbili njegov zahtev za izdavanje građevninske i upotrebne dozvole, uz obrazloženje da je jedini vlasnik objekta porodica Filipović. Tucakovići, međutim, nisu želeli pred kamere.

Predsednik Osnovnog suda u Kragujevcu Zoran Ilić nije želeo da govori o sporu, jer on još nije okončan, uz napomenu da su sudije nezavisne u donošenju odluka. Sledećeg ponedeljka zakazano je iseljenje Filipovića, uz asistenciju policije.

rts.kragujevac@rts.rs

+381 34 335 542 
Pogledaj vesti o: Restitucija,   Kragujevac

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.