Skot o vraćanju oduzete imovine

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Sep.2016, 16:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skot o vraćanju oduzete imovine

Ambasador SAD Kajl Skot posetio je danas Agenciju za restituciju i istakao dobru saradnju sa tom institucijom, navodeći da je pitanje vraćanja oduzete imovine za tu zemlju od velikog interesa.

Skot je, posle obilaska agencije, novinarima rekao da saradnja sa tom institucijom traje već godinama i da je pitanje restitucije važno za SAD zato što ima mnogo američkih građana srpskog porekla kojima je oduzeta imovina u vreme i posle Drugog svetskog rata.

"Imamo veliki >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << interes za vraćanje te imovine i američki građani znaju da u direktoru agencije Strahinji Sekuliću imaju prijatelja, koji je u svom radu fer i transparentan, iako nisu uvek zadovoljni rešenjem", rekao je Skot.

Ambasador SAD je naveo da je danas sa Sekulićem razgovarao o specifičnosti pitanja aktuelnog zakona i mogućnosti rešavanja pitanja porodičnih korporacija i poljoprivrednog zemljišta, za koje je rekao da su još otvorena.

Tema razgovora, naveo je Skot, bio je i novi Zakon o otklanjanju posledica oduzimanja imovine žrtvama holokausta koje nemaju živih zakonskih naslednika, ocenjujući da je taj propis uzor za ovaj region.

"Zadovoljni smo tim zakonom koji se već sprovodi", rekao je Skot, navodeći da je imao interesantan razgovor sa Sekulićem tokom prve posete Agenciji za restituciju.

Direktor Agencije za restituciju Strahinja Sekulić rekao je da je Skot dao podršku agenciji i upoznao se sa njenim radom.

"Time je dao podršku ne samo agenciji, nego i Vladi Srbije i celoj državi, da ono što mi radimo pokazuje da znamo da radimo i najsloženije poslove, da smo uspešni i da ćemo u tome uvek imati podršku", rekao je Sekulić.

Govoreći o vraćanju oduzete imovine, Sekulić kaže da je crkvena restitucija pri kraju i da je rešeno skoro 88 odsto zahteva.

Kada je reč o građanskoj restituciji, Sekulić navodi da je doneto 55 odsto prvostepenih odluka od ukupnog broja zahteva, te da je na osnovu Zakona o otklanjanju posledica oduzimanja imovine žrtvama holokausta koje nemaju živih zakonskih naslednika, Jevrejskoj zajednici vraćeno 14 vrednih poslovnih prostora u Beogradu.

Agenciji za restituciju podneto je više od 78.000 zahteva za vraćanje oduzete imovine i obeštećenje, a do danas je rešeno 42.000 zahteva ili 55 odsto od ukupnog broja podnetih zahteva.

Prema podacima agencije, bivšim vlasnicima je vraćeno 3.867 poslovnih prostora, 684 stana i 733 zgrade što čini ukupno 5.284 objekata ukupne površine oko 459.000 metara kvadratnih.

Takođe, vraćeno je i nešto više od tri miliona metara kvadratnih neizgrađenog gradskog građevinskog zemljišta, 37.627 hektara poljoprivrednog zemljišta, kao i 35.486 hektara šuma i šumskog zemljišta.

Za sada je vraćeno 95 odsto objekata (poslovni prostor, zgrade i stanovi) od ukupnog broja objekata za koje je moguća restitucija u naturalnom obliku.

Na osnovu Zakona o otklanjanju posledica oduzimanja imovine žrtvama holokausta koje nemaju živih zakonskih naslednika, za sada je podneto 67 zahteva za vraćanje oduzete imovine.

Za šest meseci primene tog propisa, Jevrejskoj opštini Beograd već je vraćeno 14 poslovnih prostora, jedan stan i jedna zgrada ukupne površine 1.021 metara kvadratnih.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.